Tekening Appel even herenigd

De twee delen van de pentekening van Karel Appel Foto Sotheby’s Sothebys

Door een speling van het lot is bij Sotheby’s in Amsterdam een grote, onbekende inkttekening van Karel Appel ontdekt. De tekening staat op de achterzijde van twee uit 1950 daterende gouaches op papier, die vrijwel tegelijkertijd door twee verschillende eigenaren bij het veilinghuis werden aangeboden.

Mireille Franken, die voor Sotheby’s kunstwerken catalogiseert, deed de ontdekking. Franken: „Dure kunstwerken halen we altijd uit de lijst, omdat op de achterzijde vaak informatie staat die bruikbaar kan zijn. Op de achterzijde van deze gouache stond een incomplete tekening van een beest, met een signatuur van Appel.”

Toen twee weken later een andere gouache van Appel werd ingebracht met weer een halve tekening op de achterzijde, gingen bij de medewerkster van Sotheby’s alarmbellen af. Franken: „Hetzelfde jaartal, hetzelfde papier, dezelfde inkt. Toen ik de andere gouache uit de kelder haalde, bleken de twee fragmenten exact op elkaar aan te sluiten.” De catalogus-medewerkster, die pas drie jaar bij Sotheby’s werkt, noemt de ontdekking „de vondst van mijn leven”.

De kans bestaat dat de gesplitste tekening slechts voor korte tijd is herenigd. De twee gouaches op de ommezijde van de pentekening worden 25 juni namelijk geveild door Sotheby’s. Omdat de gouaches door twee verschillende eigenaren zijn ingebracht, zullen ze niet gezamenlijk worden verkocht. De gouaches hebben elk een richtprijs van 40.000 tot 60.000 euro.

    • Arjen Ribbens