Selectie Theater & Dans

Quartet

Ook op het Holland Festival: Quartet: A Journey to North. De spelers zijn onmiskenbaar Iraans, maar wat ze vertellen had hier om de hoek kunnen gebeuren. En dat is verontrustend, want het zijn verhalen over alledaagse familieruzies die ineens in bloed eindigen. Dit gevoegd bij het ingehouden ingeleefde spel van de vier begaafde spelers maken van Quartet aangrijpend en sober verteltheater. Regisseur Koohestani stond eerder op het festival met Amid the Clouds, een poëtische vluchtverhaal. 1-3 juni Bellevue. Inl 020-5237787 of www.hollandfestival.nl.

De eenzame weg

De Theatercompagnie speelt De eenzame weg van Arthur Schitzler. Hoewel geschreven in 1904 gaat het op treffende wijze over de babyboomgeneratie. Schnitzler toont een oude vriendengroep van kunstenaars, die ermee worstelt dat ze niet hebben geïnvesteerd in de duurzame liefde. Eenzaam is hun einde. Regisseur Theu Boermans plaatst zijn spelers op een zwarte skatebaan die dwars door de zaal golft. Bob Dylan, bard der babyboomers, begeleid hun machteloze handelen. T/m 7 juni Compagnietheater Amsterdam. Inl 020-5205320, www.theatercompagnie.nl

Long Day’s Journey into Night

Het Nationale Toneel speelt het familiedrama Long Day’s Journey Into Night van Eugene O’Neill. Regisseur Maaike van Langen bouwt de spanning in een sobere, melancholisch blauwe woonkamer zorgvuldig op. Hoe meer de familieleden elkaar aandoen, des te meer sympathie het publiek voor hen krijgt. Vooral Ariane Schluter als de moeder intrigeert: een lieflijk kostschoolmeisje en een bitch, een op morfine trippende slaapwandelaarster en een helderziende. T/m 7 juni Nationaal Toneel Gebouw, Den Haag. Inl 070-3181444 en www.nationaletoneel.nl.

Wat niet mag

Haarlemse toneelgroep Het Volk herneemt de komedie Wat niet mag, gebaseerd op een toneelstuk uit 1922 van J.M. IJssel de Schepper-Becker over een familie die wordt ‘getroffen’ door homoseksualiteit. Dat het stuk gedateerd is, buigen de heren van Het Volk samen met Minke Kruyver om in hun voordeel. Dus is het lachen om de verouderde taal, moraal en de commentaren van de amateurspelers die het stuk zogenaamd spelen. Maar het is geen weglachen, uiteindelijk blijkt het stuk moderner dan je denkt. T/m 4 juni. Inl www.toneelgroephetvolk.nl

Maria Goos

Het tweeluik Nu even niet / Nu even wel (2001/2003) van Maria Goos is op tournee. In Nu even niet – een voorstudie van Cloaca – zijn we aanwezig bij een maandelijkse eetclub van vier oude studievrienden. Nu even wel is het vervolg en de vrouwelijke evenknie: een weduwe, haar zuster en vriendin komen bijeen om de minnares van de overleden echtgenoot te ontmoeten. Goos blinkt wederom uit in briljante, dialogen. Tournee t/m 7 juni. Inl 020-6277555 of www.viarudolphi.nl

Inside Out

Mug Met De Gouden Tand speelt de relatiekomedie Inside Out, over het lesbische stel Hedwig en Titia, dat in crisis geraakt doordat Hedwig maandenlang in bed blijft liggen met een Ayaan Hirsi Ali obsessie. Hoe wispelturig en verraderlijk is de gunst van het volk. Tournee t/m 7 juni. Inl www.mugmetdegoudentand.nl

Ashton Brothers