Selectie Muziek

Holland Festival

Honderd jaar na zijn geboorte beheerst Olivier Messiaen een deel van het muziekprogramma van het Holland Festival in Amsterdam. Verder is er bijzondere aandacht voor Louis Andriessen en Karlheinz Stockhausen. Van Messiaen gaat bij de Nederlandse Opera Saint François d’ Assise in de enscenering van Opera- en Festivaldirecteur Pierre Audi: 1 t/m 19 juni Muziektheater Amsterdam res 020 6255455; www.dno.nl

De ZaterdagMatinee wijdt 7 juni vanaf 12u een themadag aan Messiaen, die wordt geopend met Indiase muziek door Hariprasad Chaurasia en Ensemble. Reinbert de Leeuw dirigeert van Messiaen La Transfiguration de Notre seigneur Jésus-Christ bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. 7 juni 12u ZaterdagMatinee Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345 Live vanaf 14u15 op Radio 4, herh. 10 juni 20u

De muziekprogrammering begint in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 31 mei met de wereldpremière van de trilogie Chinese Heldinnen van de Chinese componist Guo Wenjing, voortgezet op 1 en 2 juni, telkens 20u30 res 020 7882000

Yakov Kreizberg

Het Nederlands Philharmonisch Orkest geeft olv chef-dirigent Yakov Kreizberg uitvoeringen van de Zesde symfonie ‘Pathétique’ van Tsjaikovski. Vooraf klinken De middagheks van Dvorák en het Klarinetconcert van Mozart met Leon Bosch als solist. 1, 2 juni 31 mei, 2, 3 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345. 1 juni 15u (zonder Dvorák) Vredenburg Leidsche Rijn Utrecht res 030 2314544

Olivier Messiaen

Tijdens de Rotterdamse Orgeldagen speelt Hayo Boere twee stukken van de honderd jaar geleden geboren Franse componist en organist Olivier Messiaen op het orgel van de Laurenskerk: L'Ascension en Messe de la Pentecôte. Kaartverkoop vanaf 19u15.

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt olv Myung-Whun Chung L’Ascension van Messiaen en de Zesde symfonie van Bruckner.

KCO 6 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345

Martin Fröst

De Zweedse topklarinettist Martin Fröst speelt bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest olv James Gaffigan de Nederlandse première van het Klarinetconcert van de Finse componist Kalevi Aho. Verder: suite uit Het sluwe vosje van Janácek en Petroesjka van Stravinsky. 30 mei 20u15 en 1 juni 14u15 De Doelen Rotterdam res 010 2171717

Nederlands Gregoriaans Festival

Voor de tweede keer vindt op 31 mei en 1 juni het Nederlands Gregoriaans Festival plaats op verschillende locaties in het Brabantse Ravenstein met als motto: Verrassend jong. De organisatie wil graag laten zien dat het Gregoriaans ook jonge mensen kan aanspreken. Cantus Puellarum, een projectkoor bestaande uit 30 meisjes, zingt tijdens de slotmanifestatie werken van Duruflé en Poulenc en het werk dat door Mark van Platen in opdracht van het festival werd geschreven. Er zijn workshops, lezingen en optredens van 25 Gregoriaanse koren uit het hele land . Inl.: www.gregoriaansfestival.nl.

Anton Kuerti

De Canadese pianist Anton Kuerti (69) vervangt Murray Perahia, die last heeft van een duimblessure. Kuerti, dertig jaar geleden voor het laatst in Amsterdam, speelt in de serie Meesterpianisten Beethoven: de sonates 26 ‘Les Adieux’ en 23 ‘Apassionata’ en de 33 Variaties op een thema van Diabelli. 8 juni 20u15 Concertgebouw Amsterdam res 020 6718345