Selectie Film

Hong Kong Film Panorama

Vorig jaar was het tien jaar geleden dat de Britse kroonkolonie Hongkong werd teruggegeven aan China. Het leidde ook in de cinema tot terugblikken. Een van de meest bijzondere films van het vijfde Hong Kong Filmpanorama is Mr. Cinema van Samson Chiu. Hierin wordt een dertig jaar omspannend verhaal verteld van een filmoperateur wiens politieke stellingname al die jaren ongewijzigd pro-China blijft. Hongkong-films draaien al lang niet meer alleen daar, China is een grote markt en door co-producties te maken met andere Aziatische landen probeert de Hongkongse filmindustrie zich nog verder uit te breiden. Een goed voorbeeld hiervan is The Detective, gemaakt door de Thaise regisseur Oxide Pang en gedraaid in Bangkok, een aangename Aziatische variant op de laconieke hardboiled-detectiveromans van Raymond Chandler, bijzonder stijlvol uitgevoerd. T/m 11 juni Filmmuseum Amsterdam

All the Boys Love Mandy Lane

Jongens denken maar aan één ding, seks. En Mandy Lane wordt daar behoorlijk gestoord van, vooral doordat zij voor alle jongens het gedroomde doelwit van hun verlangen is. De eerste jongen die daar de rekening voor moet betalen, is een opschepper die dronken van het dak in het zwembad wil springen, niet ver genoeg komt en met gebroken schedel in het water belandt. Op een zeker moment verandert Mandy Lane in een horrorfilm, waarbij de scholieren een voor een worden vermoord. In: 15 bioscopen

Tropa de elite Regisseur José Padilha heeft met Tropa de elite een politiefilm op zijn Hollywoods gemaakt, maar dan over Rio de Janeiro. Hij heeft scènes uit de sloppenwijken aan elkaar gemonteerd als flitslicht en er een pompende beat onder gezet terwijl zijn hoofdpersoon, capitão Nascimento, ons per voice-over een lesje Braziliaanse politie geeft. Winnaar van de Gouden Beer in Berlijn. In 15 bioscopen.

El orfanato

Stijlvol horrordebuut van Juan Antonio Bayona. In een pittoresk landhuis maken Laura, Carlos en hun aangenomen zoontje Simón zich op voor de komst van een groep gehandicapte kinderen. Maar op de feestdag wordt Simón meegenomen door zijn imaginaire vriendjes. Hoewel, imaginair? Simón blijkt echt verdwenen en Laura gaat als een jachthond naar hem op zoek. In 14 bioscopen

La graine et le mulet

Een weergaloze film over een familie van Noord-Afrikaanse komaf in Marseille, die niet over het geloof gaat. Als het woord God al valt, dan alleen in de bijna profane uitdrukking inch’allah – god geve ’t. Twee zaken zorgen ervoor dat La graine et le mulet een van de mooiste films van de afgelopen jaren is: de stilering in de regie en het spel van de acteurs. In 6 bioscopen.

Dunya & Desi

De Marokkaanse Dunya zit inmiddels in de collegebanken en Desie zit op de voorbank van een te krap lesautootje te foezelen met haar rij-instructeur. Een feel good movie voor moeders en dochters. In 76 bioscopen.

Juno