Selectie Buitenland

München

Wie deze zomer Olafur Eliassons tentoonstelling Your mobile expectations: BMW H2R project bezoekt, moet zich warm aankleden. Tien graden onder nul is de temperatuur in de zaal. Er staat een BMW die met ijs is bedekt en ook nog met 2000 liter nattigheid wordt besproeid – en zo krijgt de auto tijdens de expositie een steeds dikkere huid. Of Eliasson met Art Car de opwarming van de aarde wil aankaarten, is onduidelijk. Wel werkt de koelinstallatie op ecostroom.

T/m 20 juli Pinakothek der Moderne, Barerstr. 40, München. Di-zo 10-18u, do tot 20u. Inl www.pinakothek.de en 0049-89335150.

Keulen

Sinds 1991 nodigt de stad Pulheim bij Keulen elk jaar een kunstenaar uit die de voormalige synagoge Stommeln als tentoonstellingsruimte mag gebruiken. Santiago Sierra verzorgde twee jaar terug voor een schandaal omdat hij het gebouw met koolmonoxide wilde vullen. Dit jaar is de beruchte Italiaan Maurizio Cattelan aan de beurt – o.a. bekend van beelden van een biddende Hitler. Cattelan groeide in een joodse wijk op, maar was misdienaar. Zijn bijdrage heeft een rooms tintje, het centrale thema is de dood. 1 juni t/m 10 aug, Hauptstrasse (achter huisnummer 85), Pulheim-Stommeln. Ma-vr 8.30-12u, do 14-18u. Info: 0049-2238808188 en www.pulheim.de.

Parijs

Sinds de jaren zestig maakt de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra (1939) monumentale minimalistische sculpturen van onbewerkt staal. Zijn geometrische staalplaten beïnvloeden de ervaring van schaal en ruimte. Dat is goed te constateren in het Grand Palais waar vijf gigantische zuilen van 17 meter hoog en 4 meter breed een dialoog aangaan met de monumentale glazen koepel van het Grand Palais.

T/m 15 juni in het Grand Palais, Parijs, www.monumenta.com

Brussel

Het Museum van Elsene in Brussel staat deze zomer in het teken van de late 19de en de vroege 20ste eeuw. Een primeur is een overzicht van het oeuvre van de veelzijdige art-nouveaukunstenaar Alexandre Charpentier (1856-1909). Voorts zijn er topstukken uit het legaat van de Brusselse mecenas Octave Maus te bewonderen. De belle époque is verder aanwezig met de collectie van alle 33 lithografieën van Toulouse-Lautrec. Museum voor Schone Kunsten van Elsene, Jean van Volsemstraat 71, Brussel, t/m 31 aug di t/m zo 10-17u. Inl 0032 25156421; www.allewegen.be

Dundee

Drie kunstenaressen, alle drie totaal verschillend, gebruikten fotografie, film en video voor zelfportretten. Francesca Woodman, die zelfmoord pleegde op 22 jarige leeftijd, zit vol onheilspellende gevoelens. Chantal Ackerman toont dat vreemd gedrag vanuit verschillende facetten van een persoonlijkheid kunnen komen. De foto’s en films van Lili Dujourie laten nooit meer zien dan dat je wilt.

T/m 22 juni, DCA, 152-156 Nethergate, Dundee, 10u30-17u30., 00441328 909900; www.dca.org.uk

Londen

Nu de mediahype rond de scheiding van Paul Mc Cartney en Heather Mills is vervaagd, kunnen we weer aan Linda Mc Cartney (1941-1998) denken. Paul McCartney en de James Hyman galerie presenteren haar eerste grote expositie platinaprinten. De expositie geeft een eerlijk beeld van de Mc Cartneys in de jaren ’60. Familieportretten hangen naast landschappen en portretten van Jim Morrison, Gilbert&George, Janis Joplin, John Lennon, Simon and Garfunkel.

T/m 19 juli, Linda McCartney Photographs, James Hyman Gallery, Londen W1S, ma-vrij, 10-18u, zat 10-16u, 004420 7494 3857; www.jameshymangallery.com