Rabobank en ING droegen bij aan ondergang Bear Stearns

ING en Rabobank hebben een rol gespeeld in de ondergang van de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal publiceerde afgelopen dagen een driedelige reconstructie van de val van de bank die tot zoveel onrust leidde in de financiële wereld. De krant schrijft dat zowel Rabobank als ING, net als veel andere banken, in de week voor de val van de bank leningen terugtrok.

Rabobank haalde een lening van 500 miljoen dollar terug op 10 maart, enkele dagen voordat de Amerikaanse centrale bank (Fed) poogde Bear Stearns te redden. Volgens de krant concludeerde Bear Stearns daarop dat Rabobank ook een kortlopende financiering van 2 miljard dollar de week erop zou terugtrekken. „De lening van een half miljard zou sowieso zijn teruggetrokken”, zei een woordvoerder van Rabobank vanmorgen. „De andere financiering kwam pas ter sprake ná het weekend waarin duidelijk werd wat er met Bear Stearns aan de hand was. We hadden dat nog helemaal niet besloten.”

Bear Stearns kwam begin maart in een neerwaartse spiraal terecht. Geruchten dat de bank te weinig contant geld had zorgden ervoor dat veel banken hun geld terugtrokken waardoor er inderdaad een crisis ontstond. ING wil geen commentaar geven op het bericht dat zij op 11 maart een lening van 500 miljoen dollar weghaalde bij Bear Stearns.