PSV-manager inde bij transfers

Stan Valckx heeft tussen 2004 en 2007 als manager voetbal van PSV 1,25 miljoen euro verdiend aan de verkoop van spelers van de Eindhovense voetbalclub. In zijn contract was vastgelegd dat hij, naast zijn salaris, bij elke transfer 5 procent van de opbrengst kreeg, bevestigt Valckx tegenover deze krant.

De raad van commissarissen van PSV kende de clausule niet. Het contract was afgesloten door toenmalig clubvoorzitter Harry van Raaij. President-commissaris Jan Timmer vreesde belangenverstrengeling en eiste dat de clausule werd geschrapt. Dat gebeurde vorig jaar bij de contractverlenging.

Valckx werd vorige week door de leiding van de landskampioen op non-actief gezet. Volgens de club was sprake van een vertrouwensbreuk. Valckx zegt dat de clubleiding hem verdacht van het aannemen van geld van de Servische bemiddelaar Vlado Lemic.

PSV onderzocht, aldus Valckx, transfers waarbij hij en Lemic betrokken waren. Daarbij zouden geen onrechtmatigheden ontdekt zijn. Valckx ontkent geld te hebben aangenomen van de Serviër bij transfers van spelers. Volgens Van Raaij is het contract „verkeerd uitgelegd” nadat hij vertrokken was: „Ik heb ook begrepen dat hij een percentage per verkochte speler heeft gekregen. Maar dat was niet de bedoeling.”

Reconstructie: morgen bij Sport

    • Joep Dohmen
    • Koen Greven