Oranje verliest in Brussel

nistelrooy_reuters.jpgVan Nistelrooij scoort. Nee, niet Ruud. Lambert van Nistelrooij, de europarlementariër van het CDA. Maar het mag niet baten, Oranje verliest met duidelijke cijfers van Tsjechië (10-2) en moet het toernooi al in de voorronde verlaten.

Voetbalgekte in het Europees Parlement deze week. Geen gewoon voetbal, maar een soort tafelvoetbal. Met een enorm luchtkussen, groter dan in de gemiddelde speeltuin,  als tafel. En europarlementariërs als poppetjes. Het Nederlandse team bestaat voornamelijk uit CDA’ers, en een enkele PvdA’er, Emine Bozkurt.

De regels zijn simpel: de spelers mogen trappen tegen de bal, en ze mogen ook hun hoofd gebruiken. Zo lang ze de opgeblazen ‘stang’ voor zich maar vasthouden. De parlementariërs laten zich toejuichen door een massa belangstellenden die op het evenement af is gekomen.

,,Af en toe moet je iets geks doen met elkaar”, zegt Corien Wortmann, ook van het CDA, na de verloren wedstrijd. ,,En een slechte generale betekent dat het straks vast goed gaat”. Daarmee doelt ze niet op de Europese verkiezingen, volgend jaar, maar op het EK voetbal deze zomer.

    • Jeroen van der Kris