Oranje speelt gelijk tegen Denemarken

Het Nederlands elftal heeft gisteravond in de voorlaatste oefenwedstrijd voor het Europees kampioenschap gelijkgespeeld tegen Denemarken. In het Philips-stadion in Eindhoven werd het 1-1. De ploeg van bondscoach Marco van Basten kon zich vooral het lage speltempo verwijten, waardoor het zelf niet vaker wist te scoren en de gasten konden profiteren.

Joris Mathijsen keerde tegen Denemarken terug in het basiselftal. Dat ging ten koste van Wilfred Bouma, die afgelopen zondag tegen Oekraïne centraal in de verdediging speelde. Van Basten stelde ook Edwin van der Sar, Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Arjen Robben op. De vier internationals waren door clubverplichtingen met Manchester United (Van der Sar) en Real Madrid nog niet beschikbaar tegen Oekraïne.

De eerste helft toonde een aanvallend Nederlands elftal, dat op het middenveld stevig op de huid werd gezeten door Denen. De ploeg van bondscoach Morten Olsen, die zich niet wist te plaatsen voor het Europese kampioenschap, kwam zelf nauwelijks in de buurt van het doel van Van der Sar. Oranje, dat duidelijk niet in de hoogste versnelling speelde, kreeg in de eerste twintig minuten goede kansen via Arjen Robben (naast), Joris Mathijsen (naast) en Rafael van der Vaart (op het lichaam van doelman Jesper Christiansen). Denemarken stelde daar een poging van aanvaller Nicklas Bendtner (van dichtbij redde Van der Sar) tegenover.

De 1-0 van het Nederlands elftal, na een half uur, kwam tot stand na een prachtige aanval. Rafael van der Vaart bereikte met een lange pass Van Nistelrooy, die met een Deense verdediger bij zich kaatste op Sneijder. De middenvelder van Real Madrid speelde de bal naar smaakmaker Robben, die de intussen vrije Van Nistelrooy bediende. De spits mikte alleen voor doelman Christiansen raak.

Na het doelpunt en met name na rust verzuimde het Nederlands elftal het tempo op te schroeven. Oranje creëerde een handvol mogelijkheden om te schieten, maar het was Denemarken dat bij een uitval op gelijke hoogte kwam. Christian Poulsen scoorde, na een knappe actie van uitblinker Bendtner. Een slotakkoord van Nederland, met veel wissels, leverde de ploeg kansen op voor invallers Jan Vennegoor en Dirk Kuijt, maar zij faalden in de afronding.

Zondag speelt Oranje de laatste oefenwedstrijd in voorbereiding op het EK. In De Kuip neemt de ploeg van Van Basten het op tegen Wales.