Opta mag namen noemen bij boetes

Telecomtoezichthouder Opta mag bij een boetebesluit de namen bekendmaken van bedrijven die zich schuldig hebben gemaakt aan overtreding van de regels. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam gisteren bepaald.

Twee personen handelend onder de bedrijfsnaam Dollarrevenue hadden bezwaar gemaakt tegen het voornemen van Opta om bij het opleggen van een boete ook de namen van hun andere bedrijven openbaar te maken. Toezichthouders leggen boetes op en noemen namen – niet van mensen, maar van bedrijven. Die openbaarmaking zal het voortbestaan van hun bedrijven in gevaar brengen, aldus de beboete partijen.

Opta houdt Dollarrevenue verantwoordelijk voor het besmetten van 22 miljoen computers wereldwijd (1 tot 2 procent daarvan betrof Nederlandse pc’s) en legde de twee eigenaars en hun bedrijven vorig jaar een recordboete op van 1 miljoen euro.

Dollarrevenue, in handen van ondernemers Arjan de Raaf en Peter Emonds, zou in totaal ruim 450 miljoen besmette bestanden hebben laten versturen aan willekeurige internetgebruikers.

Internetgebruikers verkeerden in de veronderstelling dat ze een onschuldig bestand downloadden, zoals een filmpje van tennisster Anna Kournikova. In plaats daarvan kreeg de gebruiker ongevraagd allerlei pop-ups en andere reclames te zien, bijvoorbeeld van porno- of goksites en downloadden onopgemerkt software. „Voor een leek was het onmogelijk de software van Dollarrevenue te verwijderen”, aldus de woordvoerder van Opta.

Emonds en De Raaf zijn tegen deze boete in beroep gegaan. Hangende het beroep hebben zij met Opta afgesproken dat alleen de naam Dollarrevenue naar buiten zou worden gebracht. Eind vorig jaar heeft NRC Handelsblad hun namen en die van hun bedrijven gepubliceerd.

Volgens de advocaat van de mannen heeft een van hen tot nu toe een faillissement kunnen afwenden door zijn betrokkenheid bij Dollarrevenue te ontkennen. De ander is door zijn werkgever ontslagen nadat zijn naam in de media openbaar was gemaakt.

Volgens de rechter dient het uitgangspunt van de Wet openbaarheid van bestuur – openbaarheid is regel – „zwaar te wegen”. Weliswaar valt door het noemen van bedrijfsnamen te achterhalen wie de bestuurders zijn, betrokkenen hebben „als rechtspersoon aan het maatschappelijk verkeer deelgenomen, waarbij hoort dat via het Handelsregister kenbaar is wie de onderneming drijft”.

Uitspraak in de beroepszaak is volgende maand.