Ook Defensie overtreedt VN-regels

Ook het ministerie van Defensie verstrekt in strijd met de regels van de Verenigde Naties financiële vergoedingen aan medewerkers die bij de landenorganisatie zijn gedetacheerd. Eerder kwam de bij de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP gestationeerde oud-minister Eveline Herfkens in de problemen toen bleek dat zij naast haar VN-inkomen een huurvergoeding van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontving.

Bij Defensie gaat het om twee kolonels die bij de VN zijn gedetacheerd. Zij krijgen van het ministerie van Defensie als aanvulling op hun salaris van de VN enkele honderden euro’s per maand. Volgens een woordvoerder is deze suppletie bedoeld om de medewerkers hetzelfde inkomen te garanderen dat zij in Nederland ontvingen.

Na de ophef rondom Herfkens, is het ministerie van Defensie in gesprek gegaan met de beide kolonels over een terugbetalingsregeling. De gesprekken zijn nog gaande.

VN-werknemers mogen geen „onderscheiding, ereteken, gunst, gift of vergoeding aannemen van welke overheid dan ook”.

Dat staat in de interne gedragscode die elke werknemer bij zijn aanstelling krijgt en ondertekend moet teruggeven.

Defensie spreekt van een groot probleem. Als loonsuppleties om het oude salaris bij een VN-detachering op peil te houden niet meer mogen, zal niemand zich meer voor dergelijke functies melden. In de praktijk betekent het namelijk dat hoge militairen die worden uitgezonden er in inkomen op achteruit gaan.

Volgens de woordvoerder van secretaris-generaal Ban Ki-moon, Marie Okabe, zijn geen uitzonderingen mogelijk. Het maakt niet uit of VN-werknemers honderden of duizenden euro’s of dollars aan extra vergoeding van hun overheid krijgen. „Voor alle VN-werknemers geldt hetzelfde verbod. De secretaris-generaal is daar glashelder in.”

Dat het voor sommige overheden dan moeilijk wordt hoge ambtenaren, diplomaten of, zoals in dit geval, legerpersoneel, uit te zenden is volgens de landenorganisatie geen argument. „Als de VN-vergoeding voor de een te laag is, is dat voor een ander net zo. New York is geen goedkope stad, voor niemand. Als iemand beslist voor de Verenigde Naties te komen werken, stemt hij daarmee in met het salaris dat aan een bepaalde functie is toegewezen.”

Bij Eveline Herfkens ging het om door het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekte huurvergoeding (inclusief verhuiskosten) van in totaal 280.000 dollar voor haar flat in New York. Volgens het ministerie ontvangt de vorig jaar naar de VN vertrokken Nederlandse diplomaat Robert Serry nog een tijdelijke huurvergoeding voor zijn woning die hij in Dublin heeft achtergelaten en waar een deel van zijn familie nog tot deze zomer woont in verband met een schoolgaand kind. Strikt genomen is deze betaling ook in strijd met de VN-regels. Het ministerie van Buitenlandse Zaken is hierover nog in gesprek met de betrokkene.

Lees de VN-gedragscode via nrc.nl/binnenland

    • Mark Kranenburg
    • Freek Staps