‘Onze hoge spaarrente is geen tijdelijk lokkertje’

Een IJslandse bank biedt 5 procent spaarrente, twee keer zoveel als de andere banken. Maar is de door inflatie getroffen economie van IJsland geen risico?

Martijn Hohmann Amsterdam - 14-05-2008 - Medewerkers Landsbanki/Icesave, Martijn Beek, Frank van

Een klap in het gezicht van de gevestigde financiële orde. Zo is de entree van de IJslandse bank Landsbanki op de Nederlandse spaarmarkt het best te omschrijven. Onder de merknaam Icesave opende Landsbanki gisteren een internetspaarrekening met een rente van 5 procent. Binnen twee uur hadden zich 500 mensen gemeld, zegt algemeen directeur Martijn Hohmann van Landsbanki Nederland.

De spaarmarkt in Nederland begint steeds meer een vechtmarkt te worden. Omdat banken steeds moeilijker geld op kunnen halen van het bedrijfsleven (door de kredietcrisis) zijn zij voor hun liquiditeit in steeds grotere mate aangewezen op particulieren. Nederlandse banken doen dat met rentepercentages van 2,5, maximaal 3 procent. Icesave biedt dus bijna het dubbele. Dat zal andere aanbieders dwingen ook de rente te verhogen, waardoor het aantrekken van liquiditeit een dure aangelegenheid wordt voor banken.

Hoe kan het dat u 5 procent biedt terwijl ‘gevestigde’ banken, waaronder uw oude werkgever ABN Amro, maar 2,5 bieden?

„We hebben een zeer innovatief bedrijf opgebouwd. Ons voordeel was dat we echt vanaf een wit papier konden gaan tekenen, dus geen last hadden van bestaande oude structuren. Dat is een verademing. We hebben gekozen voor een volledige online bank, dus we hebben geen kantoren. En ons callcenter zit op dezelfde vloer als het management. Zo kunnen we heel snel inspelen op problemen of vragen die bij de klanten leven.”

U bent onder de naam Icesave al twee jaar actief in Groot-Brittannië. Daar biedt u zelfs 6,05 procent rente aan spaarders. Waarom doet u dat niet in Nederland?

„Dat heeft te maken met de waardering van het Britse pond. De rente drukt een bepaalde verwachtingswaarde uit van een valuta, en in dit geval maakt dat het voor ons mogelijk om daar 6,05 procent te bieden. De rente die de Bank of England berekent ligt ook boven die van de eurozone.”

U biedt nu 5 procent, maar de garantie is dat u minimaal 0,25 procentpunt boven de rente van de ECB zult blijven. Die rente staat nu op 4 procent. Gaat de rente van Icesave dus snel omlaag?

„Nee, dit is absoluut niet bedoeld als lokkertje. We garanderen inderdaad altijd minimaal 25 basispunten boven het ECB-tarief te zullen betalen, maar als het hoger kan, zullen we het doen.”

Banken uit IJsland hebben momenteel niet echt een goede naam in Europa. De IJslandse economie staat er slecht voor, de inflatie is enorm hoog. Kunnen we u wel vertrouwen?

„Er is inderdaad veel narigheid over de IJslandse economie uitgestort. Maar de weg naar boven is weer gevonden. En vergeet niet dat IJslandse banken het over het algemeen goed doen. Ze hebben allemaal een tier-1-ratio [de verhouding tussen het eigen vermogen en de beleggingen, red.] van boven de 10 procent. Wat Landsbanki betreft hebben we in de kredietcrisis nog geen afschrijving hoeven doen, simpelweg omdat we niet in de hypotheekobligaties zitten. We hebben een gezonde balans, met 9 miljard euro aan liquiditeit op een balanstotaal van 32 miljard euro. De winst in het eerste kwartaal bedroeg 27 procent meer dan in dezelfde periode van het jaar daarvoor. Daar zouden veel andere banken het voor doen. Dus ja, we hebben het moeilijk gehad, met name in de beeldvorming, maar in de basis zijn we een zeer gezond bedrijf.”

Wat zijn de ambities van Landsbanmi in Europa?

„Na Groot-Brittannië en Nederland volgen ook andere Europese landen. We hopen eind van dit jaar ook in een derde land te beginnen. Maar het gaat ons niet om snelheid en agressiviteit, maar om een vaste groep loyale klanten waar we langjarig een relatie mee kunnen opbouwen.”

    • Egbert Kalse