Onyx weer in zee

Rick en Onyx foto Frank Viergever Renesse- Na te zijn aangesterkt in de zeehondencreche van Lenie 't Hart in Pieterburen, worden de zwarte zeehond Onyx(l) en zijn maatje meneer van Meersbergen weer losgelaten in de zee bij Renesse. Frank Viergever

Rick Speelman (9) trof met zijn ouders en broertje in maart een zeehond aan op het Zeeuwse strand. „Onyx schoof bijna de straat op”, vertelt Rick. „Hij kuchte en siste als we te dichtbij kwamen.” Een zieke zeehond is zwak en zal niet zwemmen; het zoekt beschutting op het strand. „Mijn moeder belde Zeehondencrèche Lenie 't Hart. Het duurde lang - ze kwamen helemaal uit Pieterburen.” De verzorgers zagen dat Onyx een grijze zeehond is met melanisme. Daardoor is hij gitzwart. Er zijn er maar vier van gezien in Nederland in 37 jaar. „Zij zagen ook dat Onyx een pup was en heel ziek”, zegt Rick. Onyx had wormen in zijn maag en darmen, luizen en een infectie aan zijn bek. Hij was uitgeput en meeuwen hadden hem aangevallen. „De zeehondenmensen namen hem mee.” Maandag was Rick weer op het strand. Onyx is hersteld en veertig kilo zwaarder. Nu liet Rick Onyx vrij. „Hij ging heel snel de zee in, keerde om, en kwam eventjes terug. Om te zwaaien.”

    • Jitka Buschman