Omdat de chef het zei

Ovenmaker wijst hulpeloos naar boven bij ‘waarom-vragen’. Foto Wouter Klootwijk bij rubriek De Keuken Klootwijk, Wouter

Ook in deze krant worden auto’s besproken. Door een autogek (Freddy Rikken) en door redacteuren. En motorfietsen door Warna Oosterbaan. En fietsen door Peter Winnen.

Prachtige verhalen zijn het. Alle auto’s kunnen minstens 120, hebben vijf versnellingen en een achteruit en ruiken lekker als ze nieuw zijn. Maar de schrijvers maken er meer van. Ze kunnen je hem tegenmaken of wekken felle begeerte (een motorfiets op diesel doet het volgens mij ook op oud frituurvet!)

Het is algemeen geaccepteerd dat in de krant balletvoorstellingen, wijn en auto’s worden gerecenseerd. Maar waarom dan zoveel andere zaken niet? Een koekepannenbespreking vind je zelden in de media en je moet het niet te vaak doen, voelt de recensent zelf al op zijn klompen aan. En ovens?

Ik speelde met de gedachte om nieuwe ovens te gaan bespreken. Gewoon aanvragen bij Miele, Siemens, AEG of Atag, zoals het de gewoonste zaak van de wereld is dat je een Volvo te rijden vraagt voor een recensie.

Maar bij de eerste aanvraag liep het meteen al wat stroevig, ik mocht een oven een weekje beproeven. Alsof je een Mercedes mag proberen tot het eind van de straat. Goed dan, ik kreeg hem voor langer. Een nieuwe oven van het Amerikaanse merk KitchenAid, twee weken geleden besproken in dit hoekje, maar ik kom er nog eens op terug. Om iets eigenaardigs. De recensent, dus vanzelf ook de lezer, wordt niet al te ernstig genomen.

Zou ik Opel vragen hoe ik hem in zijn achteruit moet zetten, ik zou uitvoerige uitleg krijgen en mogelijk komt iemand het even voordoen. Maar een net zo heldere vraag aan KitchenAid Benelux over het waarom van een temperatuur wordt beantwoord met de dooddoener: ‘dat heeft God zo gewild.’

Het is een uitstekende oven, elektronisch bestuurd, maar stompzinnig geprogrammeerd. Alleen mensen die niet kunnen koken en het ook niet willen leren hebben er iets aan. Ze zetten de knop op kip, op vis, op dikke pizzabodem of op dunne en de oven doet het werk. En wees hem gehoorzaam. Wil je stomen, dan moet je een tankje met water vullen.

Na het stomen eist de oven dat je het overtollige water er weer uit pompt en opvangt in een kan. Maar als je het niet doet omdat je opnieuw iets stomen wilt, zegt de oven ‘Niet genoeg water’, gevolgd door ‘AUB voeg water toe’. Er zit nog water genoeg in maar de machine vertikt het om aan de slag te gaan voor je hebt bijgevuld. Het is een ding om slaande ruzie mee te krijgen.

Maar het raadsel van het langzame koken. Wil je vlees op langzaam dan beslist de oven dat het bij 85 graden moet. Langzame vis moet op 95. Waarom is dat, KitchenAid Benelux en kan ik het veranderen?

Antwoord 1: „Lage temperatuurprogramma’s zijn voorgeprogrammeerde kookmethodes die qua temperatuur niet gewijzigd kunnen worden.

„Het is inderdaad raar dat dit voor vis (95°C) hoger is dan voor vlees (85°C). Ik vraag hierover uitleg aan ons lab en kom hier later op terug.”

Antwoord 2: „Graag communiceer ik u het antwoord dat ik kreeg van ons productlab. „I have checked and it is right. 85°C degrees is the minimum allowed temperature to cook meat. You cook very slowly to get the maximum tenderness and juiciness. Fish is cooked at a slightly higher temperature (95°C) for a shorter time – this is the way suggested by our chefs to get best results.”

Maar ik heb ook fantastisch result uit een rammelkastje van Tefal, een vis op 60 graden.

Wouter Klootwijk

    • Wouter Klootwijk