‘Nekschot zat te lang vast’

Cartoonist Gregorius Nekschot is te lang vastgehouden door de politie. Dit heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) gisteren aan de Tweede Kamer laten weten. De inval bij Nekschot moest voorkomen dat hij bewijsmateriaal voor een eventuele vervolging zou „wegmaken”, schrijft de minister. Tijdens een spoeddebat vorige week beoordeelde bijna de hele Tweede Kamer de huiszoeking bij Nekschot (een pseudoniem van de cartoonist), zijn aanhouding en vervolgens zijn opsluiting van 30 uur als intimiderend en disproportioneel. Tegen Nekschot was door het Meldpunt Discriminatie Internet aangifte gedaan van het beledigen van moslims en „mensen met een donkere huiskleur”. Om te voorkomen dat de cartoonist op de hoogte zou komen van het onderzoek waagde het Openbaar Ministerie (OM) geen poging om de identiteit van de cartoonist te achterhalen via zijn uitgevers, maar besloot het OM tot een inval. (NRC)