NDC/VBK koopt divisie van PCM

PCM Uitgevers verkoopt zijn schoolboeken aan NDC/VBK. De Noord-Nederlandse uitgeverij neemt PCM-divisie Thieme Meulenhoff over voor een niet-genoemd bedrag. Dat hebben beide bedrijven gisteren bekendgemaakt.

PCM, uitgever van onder meer NRC Handelsblad, nrc.next en de Volkskrant, meldde vorige maand al een verkoop van zijn educatieve divisie te overwegen. „De onderwijsmarkt vergt grote investeringen in de komende jaren en daar heb je schaalgrootte voor nodig”, zei bestuursvoorzitter Bert Groenewegen toen. Hij wil de opbrengst gebruiken om de schuldenlast te verminderen en om investeringen te doen. Thieme Meulenhoff haalde in 2007 een omzet van 65 miljoen euro, 10 procent van de omzet van PCM.

NDC/VBK voegt Thieme Meulenhoff samen met de eigen schoolboekentak, Veen Bosch & Keuning-educatief. De combinatie heeft 400 medewerkers en een jaaromzet van circa 100 miljoen euro. „Met de overname van Thieme Meulenhoff creëren we een toonaangevende uitgeverij op de Nederlandse markt”, aldus Jan de Roos, bestuursvoorzitter van NDC/VBK. „Deze stap past goed binnen onze ondernemingstrategie, die onverminderd gericht is op groei en basisverbreding.” NDC/VBK is ook uitgever van het Dagblad van het Noorden.

Met de verkoop van Thieme Meulenhoff neemt PCM juist afscheid van een strategie van basisverbreding. De uitgeverij wilde minder afhankelijk zijn van de advertentiemarkt en de conjunctuur en breidde onder meer uit in schoolboeken. De PCM-kranten moeten nu meer inkomsten halen door boeken, dvd’s en andere producten te verkopen aan abonnees.

PCM Uitgevers en NDC/VBK spraken vorig jaar over een fusie, maar die ketste af na een eerste onderzoek. Met name de kranten zouden weinig voordelen van een fusie hebben gezien. Bovendien was PCM nog niet hersteld na het vertrek van Apax. De Britse investeringsmaatschappij liet het bedrijf achter met een grote schuld.

PCM is niet de enige uitgever die recentelijk zijn educatieve divisie heeft verkocht. Reed Elsevier verkocht vorig jaar zijn Amerikaanse tak voor schoolboeken. Wolters Kluwer deed zijn educatieve divisie over aan de Britse investeringsmaatschappij Bridgepoint.