Landen poolregio maken afspraken

ilulissat. In het Groenlandse Ilulissat hebben vijf landen een verklaring ondertekend waarin ze beloven zich te houden aan het internationale zeerecht bij territoriale claims in de Noordelijke IJszee. Canada, Denemarken, Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten zeggen in de verklaring dat ze zich `gebonden` voelen aan bestaande internationale afspraken en dat ze op een `ordelijke` manier willen omgaan met conflicterende aanspraken op delen van de poolzee. . Een belangrijke aanleiding voor de top was de plaatsing vorige zomer van de Russische vlag op de zeebodem bij de Noordpool door een Russische mini-onderzeeër. Moskou onderstreepte met deze actie zijn aanspraak op een groot deel van de Noordelijke IJszee. ”De vijf staten hebben nu verklaard dat ze zich aan de regels zullen houden”, zei de Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Stig Møller in Ilulissat. Het poolgebied wordt door de opwarming van de aarde steeds interessanter voor exploitatie van grondstoffen.