Landbouw VS baat bij klimaatverandering

Rotterdam. De klimaatverandering heeft de Amerikaanse land- en bosbouw tot dusver meer voordelen dan nadelen gebracht. In de komende decennia kan de balans omslaan, maar dat staat niet vast. Die conclusie valt te trekken uit een klimaatrapport dat deze week door het Amerikaanse ministerie van Landbouw is uitgebracht. Het ministerie onderschrijft inmiddels de conclusie dat `flinke wetenschappelijke eenstemmigheid` bestaat over de menselijke invloed op klimaatverandering. Toen de regering-Bush in 2001 aantrad, mocht dat nog niet gezegd worden. Ook boven de VS veranderde het klimaat: het zuiden werd koeler, maar het noorden warmde op. Het oosten en zuiden werden natter, het zuidwesten droger. Hittegolven kwamen vaker voor. Deze trends houden de komende decennia waarschijnlijk aan. Veel landbouwgewassen (en onkruidgewassen) groeiden beter dankzij de klimaatverandering. Ook de groei van de Amerikaanse bossen verbeterde door de stijgende CO2-concentratie, maar de bossen hebben steeds meer te lijden van bosbranden en plagen.