‘Kosovo moet snel lid worden van de EU’

In 1999 dreigde Jakup Krasniqi als leider van het Albanese Bevrijdingsleger nog met geweld als Kosovo niet snel onafhankelijk zou worden. Deze week was hij als parlementsvoorzitter uit Kosovo in Brussel.

Jakup Krasniqi Foto Reuters Jakup Krasniqi, spokesman for the Kosovo Liberation Army (KLA) speaks to reporters in Tirana on April 1. Krasniqi claimed that Ibrahim Rugova may have been forced to hold talks with Yugoslav President Slobodan Milosevic and asserted that if Rugova met the Yugoslav leader voluntarily he was guilty of high treason against his people. RP/JRE REUTERS

Jakup Krasniqi, voorzitter van het Kosovaarse parlement, kan hard en dreigend zijn in wat hij zegt. Met een zachte stem – en bijna altijd met een glimlach.

In 1999, net nadat hij het Albanese Bevrijdingsleger UÇK had verlaten om minister te worden in de zelfbenoemde regering van Kosovo, zei Krasniqi dat de wereld geen andere keus had dan Kosovo onafhankelijk te laten zijn van Servië. Op zijn allervriendelijkst: „Anders gaan we de bossen en de bergen weer in en vechten we verder.”

De afgelopen dagen was Krasniqi in Brussel, als leider van een delegatie Kosovaarse parlementariërs. Zijn belangrijkste boodschap: Kosovo moet zo snel mogelijk lid kunnen worden van de Europese Unie. En de VN is niet meer echt nodig in Kosovo.

Voor het eerst werden de Kosovaarse parlementariërs door leden van het Europees Parlement ontvangen als echte collega’s – van een eigen, onafhankelijke staat. Alleen op de eerste dag van hun bezoek heette de delegatie nog ‘Kosovo/UNMIK’. Op die dag hadden de Kosovaren een bijeenkomst met andere parlementariërs van de Balkan. De Serviërs wilden alleen met hen in één ruimte zijn als de Kosovaren onder begeleiding stonden van UNMIK, het VN-bestuur in Kosovo. De voorzitter van het Servische parlement, Oliver Dulic, had Krasniqi een hand gegeven en hij had gevraagd hoe het ermee ging. In het Servisch, dat wel. Volgens mensen die erbij waren, was Krasniqi verbaasd over de hartelijke begroeting.

In de gang van het Europees Parlement zegt Krasniqi dat de Servische collega correct en vriendelijk tegen hem was geweest. En: „Voor het eerst waren ze op een bijeenkomst met ons zonder dat ze de zaal hebben verlaten. Dat is een goed teken.”

De EU wil vanaf half juni beginnen met de politie- en justitiemissie in Kosovo, maar het VN-bestuur gaat niet weg. Rusland houdt een beslissing daarover tegen in de VN-Veiligheidsraad. Ziet u een oplossing?

„De VN en de EU moeten er samen uit komen. Op 15 juni is er een nieuwe grondwet in Kosovo, gemaakt in goed overleg met de Europese Unie en de internationale gemeenschap. Daarna kan de EU-missie aan het werk gaan.”

De Finse VN-onderhandelaar Martti Ahtisaari, die het plan maakte voor de onafhankelijkheid van Kosovo, denkt dat de Kosovaarse regering na 15 juni gaat zeggen: ‘Bedankt VN, u kunt nu gaan.’ Gaat u dat doen?

„Het VN-bestuur is klaar met zijn werk. Zo staat het ook in het plan van Ahtisaari. We willen natuurlijk graag goede relaties houden met de EU én de VN. Maar we gaan ervan uit dat de EU-missie kan beginnen.”

Maar gaat u zeggen dat de VN kan vertrekken?

„Wij zijn de VN dankbaar voor wat ze voor ons hebben gedaan. Maar als de grondwet van kracht wordt, kunnen ze natuurlijk niet blijven doen wat ze tot nu toe hebben gedaan. Wij hebben liever de Europese Unie.”

Die EU is voorlopig nog wel verdeeld. Zeven EU-lidstaten hebben Kosovo nog niet erkend.

„Ze zijn een beetje verdeeld, maar ze worden wel weer een eenheid. We hopen dat na Hongarije en Tsjechië ook andere Oost-Europese landen zullen volgen. We hadden laatst een bijeenkomst met een vertegenwoordiger van het Roemeense parlement. Die zei dat zijn land ons ook zou gaan erkennen.”

Spanje is vastbesloten om dat niet te doen.

„We weten dat dat land interne problemen heeft. We moeten dringend contact leggen met leden van het Spaanse parlement. We gaan hen uitnodigen om naar Kosovo te komen. Dan kunnen ze van dichtbij zien hoe het bij ons gaat.”

Kosovo’s weg naar onafhankelijkheid: nrc.nl/kosovo

    • Petra de Koning