Knisperende elektronische drumbeats zonder kern

cd pop Kane: Everything You Want (Universal) **
cd pop Kane: Everything You Want (Universal) **

cd pop

Kane: Everything You Want **

Hun nieuwe, vierde cd Everything You Want maakten Kane-zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen in New York, met gedeeltelijk Amerikaanse muzikanten en een Amerikaanse producer. Deze relatief onbekende Scott Jacoby zorgde ervoor dat Kane enigszins loskwam uit het zelf gekozen keurslijf van bombastische rock uit de U2-school.

Opener Catwalk Criminal stampt en scheurt nog volgens de regels van rockconfectie. Maar voor liedjes als NYCSoul en Yeah Yeah Yeah zijn verrassender instrumentaties ontworpen, waarin knisperende elektronische drumgeluiden, akoestische gitaar en blikkerige echoes een rijk geluid creëren. Maar het lijkt alsof er geen keuze is gemaakt. De veelzijdiger stijl wordt toch weer ingezet voor tamelijk doorsnee rockliedjes, als It’s London Calling en Shot Of A Gun. Verrassend zijn NYCSoul, met zijn onverwachte breaks, en Are You Feeling It, waarin Kane opschuift richting de ingehouden hitsigheid van Justin Timberlake.

In het hart van Kane zit nog altijd een holte en dat is de zang van Dinand Woesthoff. Ook op deze plaat ontbreekt de krachtige kern: de klank vervliegt in galmende uithalen zodra hij zijn mond uitkomt. Zo blijft het moeilijk om in Kane werkelijk persoonlijkheid te ontdekken.