Kip en cola in de kleedkamer

Een constante kamertemperatuur van 25 graden. Op kleur gesorteerde m&m’s. Een kamer vol witte lelies. Tien paar zwarte boxershorts. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ooit door een artiest en zijn entourage aangevraagd voor in de kleedkamer. Deze aanvragen, opgetekend in zogenaamde backstage riders, duiken tot vermaak van ons niet-popsterren regelmatig online op. Tot vermaak, omdat ze alle vooroordelen die je hebt over dat wereldje bevestigen. Al is het niet echt verrassend dat Mariah Carey geen ander water dan Evian in haar kleedkamer tolereert…

Website The Smoking Gun is gespecialiseerd in het online zetten van niet voor publicatie bedoelde documenten en heeft, behalve een berg politiefoto’s van de sterren, een hele verzameling riders. Van beschaafde verzoeken – stromend water, een manshoge spiegel – van Frank Sinatra tot een door een sponsordeal tot Pepsi Cola veroordeelde Beyoncé Knowles.

De grappigste riders komen van rockers als Iggy Pop en de Foo Fighters. Het door The Smoking Gun opgeduikelde document voor het Amerikaanse deel van de huidige Foo Fighters-wereldtour leest als een grote grap. Zo wordt gevraagd om vegetarische soepen, omdat „vlezige soepen de roadies winderig maakt”. De twee aanwezige geurkaarsen mogen niet naar bloemetjes ruiken, omdat het ondanks de behoefte aan geurkaarsen ‘natuurlijk wel mannen blijven”. En bassist Nate geeft iedereen die hem een fatsoenlijk kippenborstje voorzet een knuffel. Dit omdat er zelden lekkere kippenborstjes geserveerd worden en omdat híj de vriendelijk Foo is, „not that guy from Nirvana” (zanger Dave Grohl).

www.thesmokinggun.com/backstagetour/index.html

    • Anke Meijer