Joan As Policewoman

Joan As Policewoman, ofwel violiste/pianiste/zangeres Joan Wasser (37) uit New York komt volgende week met de nieuwe cd To Survive, met daarop prachtig begeleide intieme liedjes.

Wat was de eerste plaat die je zelf kocht?

„Axis Bold As Love van Jimi Hendrix. Ik kocht hem voor een kwartje in een tweedehandswinkel toen ik acht was, omdat ik de hoes zo mooi vond. Ik was daarna voorgoed een ander mens. Als kind ben je op een natuurlijke manier psychedelisch, zonder dat er drugs aan te pas komen. Hendrix bleef altijd mijn idool; op de middelbare school studeerde ik zijn gitaarsolo’s op viool.”

Ben je een verzamelaar?

„Ik hoef het oeuvre van een artiest niet compleet te hebben, ik ben niet obsessief. Maar ik heb een grote collectie en ik vind het heerlijk om in platenwinkels van alles te beluisteren. Ik hou van alle genres.”

Favoriete plaat?

„Parade van Prince. Die is perfect.”

Dansplaat?

„Station To Station, van David Bowie, vooral de liedjes Golden Years en TVC 15. Maar ik dans ook graag op The Idiot van Iggy Pop.”

Troostplaat?

„Een dubbel-lp met live-opnamen van Nina Simone. Als ik daar naar luister als ik droevig ben, voel ik dat ik niet alleen sta in mijn gevoel.”

Wat zouden mensen niet van je verwachten?

„Andere mensen, zelfs mijn vrienden, zijn verbaasd dat ik onzeker ben. Ze zien me als sterk en zelfverzekerd. Maar iedereen is weleens bang, het is een wezensangst. Het gaat erom hoe je daarmee omgaat.”

Hester Carvalho

Optredens van Joan As Policewoman: 14 juni Music In My Head-festival, Den Haag; 15 juni Melkweg, A’dam

    • Hester Carvalho