Inval justitie bij Deutsche Telekom

Ambtenaren van het Duitse Openbaar Ministerie hebben gisteren invallen gedaan bij Deutsche Telekom om bewijzen te verzamelen voor het bespioneren door het telecommunicatiebedrijf van medewerkers, commissarissen en journalisten.

De onderneming zelf maakte afgelopen weekend bekend dat in de jaren 2005 en 2006 op grote schaal is gespioneerd om erachter te komen wie interne bedrijfsinformatie aan de pers doorgaf.

Wie opdracht heeft gegeven voor de spionageactiviteiten, is nog onduidelijk. Maar hoofdofficier van justitie Friedrich Apostel zei gisteren dat de vroegere bestuursvoorzitter van Deutsche Telekom, Kai-Uwe Ricke, en de oud-voorzitter van de raad van commissarissen, Klaus Zumwinkel, nader ondervraagd zullen worden.

Bij de spionage zouden telefoons zijn afgetapt en zouden zelfs gedetailleerde ‘bewegingsprofielen’ van mensen zijn opgesteld aan de hand van de gegevens van hun mobiele telefoons. Voor dit werk zou Deutsche Telekom privédetectives van de bedrijfjes Network, Desa en Control Risk Group hebben ingeschakeld. Desa zou worden geleid door twee voormalige medewerkers van de Oost-Duitse geheime dienst. Hun specialiteit, zo luidt het, was de beveiliging van DDR-ambassades in het buitenland.

Via het bespioneren van de telefoons van medewerkers en journalisten wilde het concern erachter komen wie er gevoelige informatie naar de media lekte. Op het moment dat de affaire speelde was Deutsche Telekom verwikkeld in een grote reorganisatie.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat een grote Duitse onderneming verdacht wordt van het bespioneren van haar personeel. Supermarktketen Lidl bleek onlangs met camera’s en andere elektronica verkopers en caissières in de gaten te houden. Dat veroorzaakte toen een storm van kritiek.

Naar het zich laat aanzien is de Telekom-affaire aanzienlijk groter van omvang. De spionagezaak is desastreus voor de geloofwaardigheid van de onderneming, die voor haar reputatie van vertrouwen afhankelijk is. „De uitwerking hiervan is rampzalig”, zei gisteren Telekom-commissaris Lothar Schröder. „De klanten zeggen nu al dat hun gegevens bij ons niet meer veilig zijn.”

Beursgenoteerde bedrijven zijn in Duitsland strafbaar als geheime bedrijfsinformatie onbevoegd geopenbaard wordt. Deskundigen wijzen erop dat het, zo bezien, logisch is dat er naar ‘lekken’ wordt gezocht. Maar de wijze waarop dit bij Telekom is gebeurd, wordt in Duitsland algemeen gelaakt.