Hondsmoeilijk werk dat met inzicht wordt vertolkt

klassiek Ralph van Raat:Rzewski ****-

klassiek

Ralph van Raat: Rzewski ****

De Goldberg-Variationen van de roerige jaren zeventig, dat zijn in feite de 36 variaties die Frederic Rzewski in 1975 componeerde op het Chileense strijdlied El Pueblo Unido Jamás Será Vencido!

Net als Bach in zijn beroemde variatiereeks laat Rzewski in The People United Will Never Be Defeated! de melodie voortdurend van karakter veranderen. Hij heeft daarvoor wel een buitenmuzikale motivatie: de variaties symboliseren de lange en zware strijd voor politieke verandering.

Een echte strijd levert ook pianist Ralph van Raat, die het af en toe hondsmoeilijke werk van ongeveer een uur met gezag en inzicht speelt. In vergelijking met de ‘referentie-opname’ van Marc-André Hamelin uit 1999 is Van Raat vaak bedachtzamer, soms wat minder vloeiend, maar in zijn rust communiceert hij des te meer.

Het thema komt door onder meer Stockhausen-, Brubeck- en freejazz-stadia, en steeds weet Van Raat de link met het ‘origineel’ tastbaar te houden. In de bestudeerde cadenza aan het slot weidt Van Raat veel verder uit, met slechts een enkele verwijzing naar wat eerder klonk. Een echte improvisatie, zoals Rzewski voorschrijft, lijkt het niet te zijn. Wel de kroon op een in alle opzichten indrukwekkende uitvoering.

    • Jochem Valkenburg