Hirsi Ali procedeert om haar beveiliging

Ayaan Hirsi Ali begint een juridische procedure om gedaan te krijgen dat de Nederlandse staat haar beveiliging blijft betalen. Zij wil door middel van getuigenverhoren bewijs verzamelen waaruit duidelijk wordt dat de staat verantwoordelijk is voor haar bescherming in binnen- en buitenland. Hirsi Ali heeft bij de rechtbank in Den Haag een verzoekschrift voor een voorlopig getuigenverhoor ingediend.

Het gaat om acht personen, onder wie voormalig vice-premier Gerrit Zalm en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra. Hirsi Ali wordt al jaren bedreigd wegens haar kritische uitlatingen over de islam. Sinds 2006 werkt zij bij een Amerikaanse denktank in Washington. Vorig jaar oktober staakte minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) de financiering voor haar beveiliging in het buitenland. Zowel hij als de Tweede Kamer vindt dat de staat niet eindeloos verantwoordelijk kan worden gehouden voor de veiligheid van Hirsi Ali.

Volgens Hirsi Ali is de staat wél verantwoordelijk voor haar bescherming en is die haar ook toegezegd. De rechtbank moet bepalen of er getuigen bij een rechter-commissaris zullen worden gehoord. Met de getuigenissen kan Hirsi Ali eventueel een procedure tegen de staat beginnen. Zij wordt alleen nog maar beveiligd als ze in Nederland is; elders is ze afhankelijk van de verschillende landen die ze bezoekt, haar werkgever en particuliere fondsen.

Hirsi Ali publiceerde gisteren het kinderboek Adan en Eva, over de multiculturele samenleving.

Een interview met Hirsi Ali over haar boek: nrcnext.nl/links