Heel veel YouTube-fietsplezier

Fietsen en film zijn meer dan toevallige voorbijgangers. Het hele jaar door blijkt over de hele wereld een Bicycle-filmfestival te worden gehouden ‘met werk van onder andere Jørgen Leth, Mike Mills, Jonas Mekas en Michel Gondry’ meldt de website. „Noem iets over fietsen, wij hebben het bereden of vertoond.”

De films zelf zijn helaas niet online te zien. New York trapte af op 28 mei en voor geïnteresseerden zal de filmkaravaan tussen 1 en 5 oktober in Londen zijn.

Op de Bikeshorts-website over internationale ‘fiets-cinema’ zijn sommige films wél aan te klikken, waaronder de korte animatie Bicycle Messengers over fietskoeriers in New York. In het archief is te zien dat het festival ook plaats bood aan filosofische aberraties als Bicycling as truth en The Breath, een meditatie op de ademstoot ‘in deze post-apocalyptische wereld’. Op de website van Fearlessgearless is naast campy eenwieleracrobatiek een fantastisch filmpje te zien over een fietser die langs, tussen, onder en over kilometers file rijdt. En een link naar YouTube met de Monty Python-sketch over Bicycle Repairman. Dat en nog veel meer YouTube-fietsplezier (de Belgische film Vélo, Les Triplettes de Belleville, Ladri di biciclette) is verzameld op de ‘Nederlandse Week van de Fiets’-website. Zoek onder programma naar ‘online bike cinema’. Die week is net voorbij, maar de filmfragmenten zijn nog steeds te zien. En wie had kunnen denken dat de Nederlandse film Fietsen naar de Maan uit 1963 met Jeroen Krabbé en Lex Goudsmit volgens fietsfans in de top tien van fietsfilms zou belanden? Zoek in Google op Cycling Films en de lijst verschijnt bovenaan.

bicyclefilmfestival.com, bikeshorts.blogspot.com, fearlessgearless.com, weekvandefiets.nl

    • Ronald Rovers