Hallucinerende film die vooral bekeken moet worden

Nuit noire

Regie: Olivier Smolders (Imagine/Filmfreak) € 14,95 ****

Met Nuit noire (2005) heeft de Belgische regisseur Olivier Smolders (1956) voor zijn eerste speelfilm gedaan wat maar weinig lagelandse filmmakers aandurven: een onvervalste magisch-realistische nachtmerrie in beeld brengen. Met de logica van dromen neemt hij de toeschouwer mee naar een futuristische wereld die er uitziet alsof de tijd er sinds de jaren vijftig stil is blijven staan. Het is een toekomst waarin de zon nog maar enkele seconden per dag achter de horizon vandaan komt. Niet erg voor hoofdpersoon Oscar (Fabrice Rodriguez) die zich slechts bekommert om de insectenverzameling van een mysterieus museum voor natuurlijke historie. In het duister blijven de vlinders en kevers die hij conserveert het beste bewaard. Maar in dat nachtzwart komen ook zijn dromen en herinneringen tot leven. Het is alsof Franz Kafka en David Lynch elkaar ontmoeten in een schuldbewuste hallucinatie over de verwerking van het Belgische koloniale verleden. Maar eigenlijk is Nuit noire een film die niet eens begrepen hoeft te worden, maar vooral bekeken.

    • Dana Linssen