Ex-topman TROS met zes ton beloond

De in 2006 opgestapte TROS-topman Karel van Doodewaerd staat nog steeds op de loonlijst van de omroep. Tot halverwege volgend jaar ontvangt hij een bedrag van zes ton.

Dat heeft een woordvoerder van de TROS vanochtend bevestigd. De betaling maakt onderdeel uit van een vertrekregeling die voormalig voorzitter/directeur met de TROS heeft getroffen. Van Doodewaerd was veertien jaar bestuurder bij de TROS, maar stapte in november 2006 op na een vertrouwenscrisis.

Uit het jaarverslag van 2007 blijkt dat Van Doodewaerd vorig jaar van de TROS een belastbaar loon ontving van 239.877 euro plus nog 47.729 euro aan pensioenpremie. In het licht van zijn naderende pensioen wordt Van Doodewaerd tot zijn 62ste doorbetaald, aldus een woordvoerder. Dat is halverwege volgend jaar.

Daarmee ontvangt de voormalig omroepbestuurder fors meer dan een gemiddeld ministerssalaris Dat was in 2007 169.000 euro op jaarbasis. Omroepen zijn sinds 1 maart 2006 verplicht de topinkomens in hun jaarverslagen te vermelden zodra die beloningen inclusief pensioenafdracht en bijtellinging hoger uitvallen dan het gemiddelde ministersinkomen.

Drie ‘programmamedewerkers’ van de TROS vallen ook boven de norm, zo blijkt uit het jaarverslag. Ze ontvingen in 2007 een belastbaar jaarloon van 317.479, 234.256 en 191.444 euro. Op basis van de datum van indiensttreding die in het verslag vermeld staat, gaat het mogelijk om Antoinette Hertsenberg (Radar) en Lucille Werner (Lingo); de derde naam is nog onzeker. De TROS wil namen bevestigen noch ontkennen.