Een urgent mens van dit moment

Ik heb nooit iets gehad met Dinand Woesthoff, omdat ik vind dat alles wat hij zingt, klinkt als ‘Hnggggggg’. En omdat hij altijd vette haartjes heeft. En Permanente Uggs. Misschien ben ik gewoon vijftien jaar te oud om fan te zijn van Dinand Woesthoff. Kennelijk is hij belangrijk, want hij heeft nu, na Linda, Gullit, Matthijs, Youp en Catherine, zijn eigen tijdschrift-met-punt-achter-je-naam: de Dinand.

Eigenlijk vind ik personalityglossy’s passé; als Catherine Keyl iets gaat doen, weet je dat een trend definitief voorbij is, maar ik ben toch altijd geïntrigeerd door het genre, omdat het het toppunt van ijdelheid is. Toppunt van het toppunt van ijdelheid van Dinand: hij citeert in het voorwoord van zijn eigen blad wat anderen over hem schrijven op zijn website (kan het meta-egocentrischer?). ‘Amazing arrogant asshole beautiful brave contradiction crazy’ zijn slechts enkele van de typeringen die anderen van Dinand geven, en waar hij, die amazing asshole, ongetwijfeld erg content mee is, anders wijdde hij er niet een halve pagina aan.

Dan laat hij zich nog door Femke Halsema interviewen, die Ischa Meijer-achtige kwaliteiten aan de dag legt (nou ja, eventjes dan) qua confronterend ondervragen. Dinand orakelt bijvoorbeeld tegen haar: ‘Als ik nu naar mijn leven kijk, naar al die fantastische ups en de behoorlijke hoeveelheid downs, wordt er in ieder geval gelééfd. Het één onderstreept het ander. Verdriet heeft waarde.’ Waarop Femke opmerkt: ‘Je zegt het als een formule.’

Ik vond het niet het moment voor de Dinand. Ik heb niet het gevoel dat hij een urgent mens van dit moment is. Wie dan wel, Aaf, zul je me dan vragen, en daar heb ik over nagedacht, en het is: Peter R. de Vries! Waarom heeft die geen personalityglossy? Peter R. is overal: hij deed Joran, hij deed Putten, hij kent Oprah, hij zit om de dag bij Knevel & Van den Brink (nou ja goed, dat is niet echt een happening), en hij is zo’n allroundman waar personalityglossymakers dol op zijn. Peter R. houdt van misdaad en voetbal, hij is dol op de vrouwtjes en hij heeft iets met politiek. Bovendien is hij is een halve metroseksueel (die armband weleens gezien? En dat strakke shirt, toen op het strand bij Joran?) die aan metamorfoses doet (snorretje op, snorretje af).

Ik zeg: het is tijd voor de Peter R. Dan slaat die punt-achter-de-naam ook eindelijk ergens op.

    • Aaf Brandt Corstius