Duitse klacht tegen machtsoverdracht in nieuw EU-verdrag

Door onze correspondent

Berlijn. Een Duitse parlementariër heeft bij het federale constitutionele gerechtshof van zijn land een klacht ingediend tegen het nieuwe EU-verdrag, het Verdrag van Lissabon, voorheen de Europese Grondwet genoemd. In Duitse juridische kring wordt erop gewezen dat deze stap grote gevolgen kan hebben. Peter Gauweiler, Bondsdaglid van de christelijk-conservatieve CSU, vindt dat Duitsland veel te ver gaat met het afstaan van bevoegdheden aan Europa. In de Saarbrücker Zeitung zei hij letterlijk: „Wat Brussel door het nieuwe EU-Verdrag aan bevoegdheden opeist, is onverenigbaar met onze democratische principes.” De Bondsdag en de Bondsraad hebben eind vorige week ‘ja’ gezegd tegen het nieuwe EU-Verdrag, dat de wettelijke basis van de Europese Unie vormt. Gauweilers belangrijkste grief is dat het verdrag de Unie zou veranderen van een verbond van staten in een Europese bondsstaat, „een soort Amerikaanse EU”. De aanklacht van de Beierse politicus is volgens experts van hoog niveau.