De grote angst voor de vrouw met de stevige borsten

Moord-wijven

Regie: Dick Maas. (Warner). € 22,99. ****

Met Moordwijven keerde Dick Maas vorig jaar terug in de bioscoop met een originele film naar een origineel scenario. Dat werd tijd ook, de laatste keer dat hij dat deed was in 1988: Amsterdamned. In Moordwijven valt weer te zien wat we in de tussentijd hebben gemist.

De zwarte humor is weer raak, de vette actie past mooi in de plot. Maas liet in Flodder (1986) al zien dat hij een scherp oog heeft voor de absurde keerzijde van heersende opvattingen. Toen nam hij de dogma’s van de sociale zekerheid op de korrel. Ditmaal komen de nieuwe rijken aan de beurt. Drie verveelde vrouwen aan de verkeerde kant van de veertig maken het overvloedige geld van hun mannen op aan elke denkbare cosmetische verbetering, in klinieken over de hele wereld. Hun grootste angst is dat ze door hun mannen worden ingeruild voor jongere exemplaren met borsten die nog uit zichzelf omhoog wijzen. Als het er op lijkt dat een van die echtgenoten daar inderdaad mee bezig is, huren de dames een professionele moordenaar in. Maar alles zit tegen. Bracha van Doesburgh, Hadewych Minis en Sanne Wallis de Vries vertonen een fijn staaltje verveeld kijken en intussen keiharde grappen serveren. Aan de ongeïnspireerde extra’s op de dvd valt weinig plezier te beleven.

    • Bas Blokker