Birma geeft hulpverleners visum

Rangoon. De Birmese junta heeft de laatste 45 visumaanvragen voor hulpverleners van de Verenigde Naties ingewilligd. Hulporganisaties Save the Children, Artsen zonder Grenzen en Unicef mochten de afgelopen dagen veertien medewerkers de Irrawaddy-delta insturen, waar cycloon Nargis bijna een maand geleden ruim twee miljoen Birmezen hulpbehoevend maakte. De junta lost geleidelijk zijn belofte van vrijdag in dat alle buitenlandse hulpverleners alsnog toegang tot het rampgebied krijgen. Tegelijk viel de junta gisteren in de staatskrant Het Nieuwe Licht van Myanmar uit tegen het buitenland: ”De mensen van Irrawaddy kunnen zichzelf redden zonder de chocoladerepen van andere landen.” Volgens de krant kunnen zij overleven ”op de wilde groenten die in het veld groeien en de eiwitrijke vis uit de rivieren”. Wel wil de junta dat de internationale gemeenschap meer geld doneert. Volgens de VN heeft minder dan de helft van de slachtoffers hulp ontvangen.