Bieder op RSDB wil drukkerijen fuseren

Investeringsmaatschappij Hombergh/De Pundert wil drukkerij Roto Smeets de Boer (RSDB) voor 131 miljoen euro overnemen. De investeerder, die tot nu toe anoniem bleef, wil na de overname RSDB fuseren met de Europese tak van Quebecor World, een Canadese drukker, die Hombergh/De Pundert gisteren kocht voor 133 miljoen euro.

Nadat Hombergh/De Pundert gisteren het Canadese bedrijf had overgenomen, kon RSDB bekendmaken wie de mysterieuze investeerder was die zich in maart meldde voor de drukker. „Die anonimiteit vonden de investeerders nodig om de onderhandelingen met Quebecor World succesvol te laten verlopen”, zegt John Caris, bestuursvoorzitter van RSDB.

De twee investeerders zijn Hendrik van den Hombergh en Wim de Pundert. Volgens zakenblad Quote beschikt De Pundert over een vermogen van 200 miljoen euro. Van den Hombergh zou goed zijn voor 181 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Caris zegt verheugt te zijn over het overnamebod. „Als dit de manier is om onze activiteiten met die van Quebecor te fuseren dan is dat goed.” Volgens de topman is schaalvergroting de enige manier voor het noodlijdende RSDB, drukker van onder meer The Economist en Donald Duck, om zich staande te houden op de Europese drukkerijmarkt.

Van den Hombergh en De Pundert willen een „pan-Europees drukkerijplatform” creëren, zo meldt RSDB. Quebecor World bezit zeventien drukkerijen in Oostenrijk, België, Finland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Daar werken in totaal 3.500 mensen.

Het fusieplan is opmerkelijk. In december vorig jaar was RSDB al van plan de Europese drukkerijen van Quebecor over te nemen voor 234 miljoen euro. Op de aandeelhoudervergadering werd het plan geblokkeerd. Te risicovol, stelden enkele aandeelhouders toen. Eind juni besluiten aandeelhouders over de overname van RSDB.