Amsterdam Thuiszorg krijgt geen geld NZa

Amsterdam Thuiszorg, een van de vijf grootste thuiszorgbedrijven, krijgt geen geld van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Dit heeft de NZa gisteren bekendgemaakt.

Amsterdam Thuiszorg, dat financiële problemen heeft, had gevraagd om een financiële injectie. De NZa vindt echter dat de continuïteit van de zorg in de regio Amsterdam niet in gevaar is – een voorwaarde voor financiële steun.

„In het zicht van de veilige haven wordt ons schip getroffen door een torpedo”, zegt interim-bestuurder Karel Verwey van Amsterdam Thuiszorg (4.500 medewerkers, 30.000 klanten). Het bedrijf overlegt nu over zijn voortbestaan met de gemeente Amsterdam, zorgverzekeraar Agis en branchegenoot Cordaan.

Amsterdam Thuiszorg, dat kampt met verlies en een negatief eigen vermogen, heeft een reddingsplan opgesteld. Volgens dat plan nemen drie zorginstellingen het bedrijf over: Cordaan (verpleging en verzorging), Evean Groep (brede zorgaanbieder) en Zonnehuisgroep (verpleging en verzorging). Deze drie instellingen zijn in principe bereid 6 miljoen euro op tafel te leggen voor de redding.

Daarnaast wilden de partijen 3 miljoen euro van de NZa. Dat de NZa dit heeft geweigerd, begrijpt Verwey niet: „Als dít geval geen bedreiging is van de continuïteit, wat dan wel?” Verwey heeft onlangs aangegeven dat hij bij een faillissement niet kan „garanderen dat de overgang van cliënten naar nieuwe zorgaanbieders naadloos zal verlopen”.

Amsterdam Thuiszorg is in financiële problemen geraakt na de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) vorig jaar. Sindsdien moeten de instellingen veel meer lichte huishoudelijke zorg leveren aan cliënten, terwijl zij relatief duur personeel hadden ingehuurd voor zwaardere hulp in de huishouding. Volgens Verwey gaat het in inmiddels beter: „Als je de reorganisatiekosten niet meetelt, draaien we per 1 juli breakeven.”