Amateur spot snelst roterende planetoïde

Rotterdam. Een Britse amateursterrenkundige heeft het snelst draaiende natuurlijke object in het zonnestelsel ontdekt. Dat maakte de Science and Technology Facilities Council deze week bekend. Het gaat om de planetoïde 2008 HJ van ongeveer 12 bij 24 meter die in 43 seconden eenmaal ronddraait. De planetoïde passeerde eind april de aarde op een afstand van een miljoen kilometer. Richard Miles nam hem waar met een telescoop in Australië die hij vanuit zijn woning in Dorset via internet bediende. Miles deed mee aan het Faulkes Telescope Project van de Universiteit van Cardiff, waarbij Britse scholieren en amateurastronomen overdag vier uur met een professionele telescoop in Australië of Hawaï de nachthemel kunnen waarnemen. De snelle aswenteling van 2008 HJ werd afgeleid uit de periodieke variatie van zijn helderheid.