Airco als inbraakalarm

Met een paar druksensoren en wat lerende software kan een airconditioning werken als aanwezigheidsverklikker of inbraakalarm. Minder privacygevoelig dan camera’s en makkelijker te installeren dan bewegingsmelders.

Shwetak Patel, promovendus aan het Georgia Institute of Technology, is specialist in subtiele luchtbewegingen. Afgelopen najaar was op menige website te zien hoe hij een laptop kon bedienen door naar het scherm te blazen. Patels software wist via de ingebouwde microfoon negen verschillende blaasrichtingen perfect uit elkaar te houden. Bij 16 richtingen was de nauwkeurigheid nog 96 procent.

Nu komt Patel met een vergezochte toepassing van de airconditioning. Uitgangspunt is dat het openen van deuren zorgt voor verandering in de luchtstroom. Niet alleen zorgt het openzwaaien van een deur zelf voor luchtbeweging; het openstaan van de deur verandert het patroon van luchtstromen doordat er een open verbinding tussen twee ruimtes ontstaat. In het hart van het aircosysteem, de pomp, geeft dat een kleine verandering in luchtdruk. Wordt de deur gesloten, dan keert de luchtdruk terug naar de oude waarde.

In een artikel dat Patel vorige week presenteerde op de conferentie ‘Pervasive 2008’ in Sydney legt hij uit dat hij met vijf luchtdruksensoren in het luchtfilter van de airco verrassend nauwkeurig kan bepalen welke deur wordt geopend. Zijn lerende software herkent in een gebouw met tien kamers in bijna 80 procent van de gevallen de juiste deur. Het drukverschil dat de pomp handhaaft om de luchtstroom in stand te houden kan op zo’n moment met 10 procent toe- of afnemen. Iedere deur heeft zijn eigen karakteristieke effect op de vijf sensoren. Ook als iemand door een openstaande deur loopt is dat te merken. Patel zegt dat hij dit kan detecteren als de persoon ongeveer eenderde van de deuropening afdekt. Bij kinderen is het moeilijker, bij dikkerds makkelijker.

Airconditioning kan zo dienst doen als inbraakalarm. Als in een gebouw dat leeg hoort te zijn deuren open- en dichtgaan is er iets mis. Verder denkt Patel te kunnen bijhouden in welke ruimte van een gebouw iemand aanwezig is. Met die informatie kunnen verwarming en verlichting worden aangezet waar ze nodig zijn. Privacybezwaren zoals met camera’s zijn er niet. De airco zou goedkoper zijn dan bewegingsmelders omdat er minder sensoren en bedrading nodig zijn.

Patel erkent dat voor deze laatste toepassing de nauwkeurigheid 100 procent moet zijn. Hij weet nog geen raad met ‘meervoudige gebeurtenissen’: verschillende deuren die tegelijkertijd open- of dichtgaan. Hiervoor wil hij het verloop van de luchtdruk gedetailleerder in kaart brengen.

Herbert Blankesteijn

Dit is een wekelijkse rubriek over technologie.

    • Herbert Blankesteijn