Advies: ouders mogen buitenlandse adoptie niet meer zelf regelen

DEN HAAG. Ouders mogen in de toekomst niet langer zelf de adoptie van een kind uit het buitenland regelen. Ook moeten adoptiebemiddelingsbureaus over ruime ervaring beschikken en professioneel werken. Dat staat in een advies van de commissie-Kalsbeek (PvdA), dat gisteren aan minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie, CDA) is overhandigd. De commissie onderzocht adopties uit het buitenland naar aanleiding van een adoptieschandaal in India, vorig jaar. Een kind bleek te zijn ontvoerd en verkocht aan een kindertehuis. Daarna kwam hij via een bemiddelingsorganisatie bij een Nederlands echtpaar terecht. Begin dit jaar ontstond ook commotie over onregelmatigheden bij adopties uit China. Ouders vertelden in het programma Netwerk dat kinderen tegen de wil van hun ouders door de lokale overheid naar een tehuis zijn gebracht in het kader van de één-kindpolitiek. Deze kinderen zouden vervolgens zijn aangeboden voor internationale adoptie.