Wraking in zaak Sneep afgewezen

De rechters in de ‘Sneepzaak’, een omvangrijke rechtszaak over mensenhandel, worden niet vervangen. De wrakingskamer van de rechtbank in Almelo wees vanmorgen het wrakingsverzoek van advocaat Gerard Spong af. De raadsman van een van de hoofdverdachten, Saban B., betichtte de rechters van partijdigheid.

Aanleiding voor de wraking was de weigering van de rechtbank het proces twee weken uit te stellen om de raadslieden meer tijd te geven de verdediging voor te bereiden. Die extra tijd was volgens Spong nodig om de stortvloed aan wijzigingen in de tenlasteleggingen te bespreken met zijn cliënt. Daarnaast wilde advocaat Van Dijk een getuige opnieuw laten horen, nadat ze in haar laatste getuigenis extra belastende informatie had gegeven over zijn cliënt. Ook dat verzoek werd afwezen.

Een ander verzoek van advocaat Spong dat het niet haalde, was een „descente” naar de Amsterdamse Wallen door de rechtbank. Dan kon de rechtbank met eigen ogen zien dat het een half uur duurt voordat de politie arriveert als een prostituee op de alarmknop drukt. Zo zou duidelijk worden dat „de mevrouwen behoefte hebben aan een meneer” die hen beschermt. „Het gaat allemaal om door de wol geverfde prostituees, die exact weten hoe het eraan toe gaat. Het werk was voor elke vrouw haar eigen keuze.”

In de zogenoemde Sneepzaak komen deze weken zes verdachten voor die samen deel zouden uitmaken van een extreem gewelddadige, goed georganiseerde mensenhandelbende. De twee Turks-Duitse broers Baran en Hasan B. leidden de organisatie. Zij zouden tientallen vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen. Zij moesten inkomsten afstaan, werden geslagen en gedwongen tot borstvergroting en abortus. Gisteren tijdens de eerste zittingsdag kwam daar poging tot moord en verkrachting voor Baran bij.

De zes verdachten vormen, volgens justitie, de kern van de bende. Justitie verwacht na de zomer nog eens 25 verdachten voor de rechter te brengen. Justitie denkt dat de bende 120 tot 140 vrouwen te werk stelde.