Weer naar school (+video’s)

Maandagochtend gaan de slachtoffertjes in het opvangcentrum Jiujiu in Mianyang naar school. Er hangt een ontspannen sfeer in de schooltent. ,,Wie kan er een kikker nadoen,”roept een onderwijzer. Onmiddelijk springen kinderen vrolijk kwakend in het rond. Andere leerlingen staren voor zich uit. ,,We geven wel les”, zegt een onderwijzer ,,maar we doen ook spelletjes. Na

Maandagochtend gaan de slachtoffertjes in het opvangcentrum Jiujiu in Mianyang naar school. Er hangt een ontspannen sfeer in de schooltent. ,,Wie kan er een kikker nadoen,”roept een onderwijzer. Onmiddelijk springen kinderen vrolijk kwakend in het rond. Andere leerlingen staren voor zich uit.

,,We geven wel les”, zegt een onderwijzer ,,maar we doen ook spelletjes. Na alles wat is gebeurd kunnen de kinderen zich niet goed concentreren.” In een andere tent zitten pubers in de schoolbanken.Zij hebben binnenkort net als andere kinderen het belangrijkste examen van hun leven:de chukao en gaokao. Dit zijn de toelatingsexamens voor de bovenbouw van de middelbare school en voor de universiteit.

Bekijk video:

,,Zo komt er natuurlijk niks van terecht”, zegt een student. ,,We hebben al zoveel pech. Daarom zullen we binnenkort speciaal begeleid worden om onze achterstand in te halen.”Midden in de les komt een man gehuld in witte werkkleding binnen met een spuit. Die dag wordt het hele gebied rond Beichuan gedesinfecteerd om de verspreiding van ziektes in het aardbevingsgebied te voorkomen. Ook in de tenten worden voorzorgsmaatregelen getroffen.

Bekijk video:

    • Bettine Vriesekoop