Visa voor VN in Birma toegekend

De Birmese junta heeft de laatste 45 visumaanvragen voor hulpverleners van de Verenigde Naties ingewilligd. Hulporganisaties Save the Children, Artsen zonder Grenzen en Unicef mochten de afgelopen dagen veertien medewerkers de Irrawaddy-delta insturen, waar cycloon Nargis bijna een maand geleden ruim twee miljoen Birmezen hulpbehoevend maakte. De junta vult geleidelijk haar belofte van vrijdag in dat alle buitenlandse hulpverleners alsnog toegang tot het rampgebied krijgen.

Tegelijk viel zij vandaag in de staatskrant Het Nieuwe Licht van Myanmar uit tegen het buitenland: „De mensen van Irrawaddy kunnen zichzelf redden zonder de chocoladerepen van andere landen.” Volgens de krant kunnen zij overleven „op de wilde groenten die in het veld groeien en de eiwitrijke vis uit de rivieren”. Wel wil de junta dat de internationale gemeenschap meer geld doneert. „Myanmar heeft ongeveer 11 miljard dollar nodig. Er is ruim 150 miljoen dollar toegezegd, maar dat is minder dan de 201 miljoen die secretaris-generaal Ban Ki-moon noemde voor noodhulp.” Donorlanden maakten zondag op een conferentie in Rangoon de financiële hulp afhankelijk van de toegang tot de delta. Volgens de laatste schatting van de VN heeft minder dan de helft van de slachtoffers hulp ontvangen.

Het in Thailand gevestigde tijdschrift The Irrawaddy meldde vandaag dat de junta is begonnen met de gedwongen ontruiming van ontheemdenkampen. „Ze hebben het Shwe Pauk Kan-kamp vrijdagavond gesloten”, aldus een anonieme Birmees. „Ze dwongen de mensen terug te keren naar hun huizen en gaven ze 2,5 kilo rijst en 7.000 kyat (ruim vier euro) mee.” Ook tientallen andere kampen zouden de afgelopen dagen zijn gesloten, terwijl de inwoners zeggen dat hun woonplaatsen nog overstroomd zijn.

Vandaag beschuldigde de staatskrant de Nationale Liga voor Democratie van oppositieleidster Aung San Suu Kyi ervan de ontevredenheid onder de slachtoffers aan te wakkeren om zo oproer te creëren. (AP, Reuters, AFP)