Vertrek van Israëlische premier Olmert geëist

De Israëlische premier Ehud Olmert is verder in politieke problemen gekomen nu minister van Defensie Ehud Barak tot zijn aftreden heeft opgeroepen. Barak zei gistermiddag op een persconferentie dat Olmert het land niet langer kan leiden wegens het corruptie-onderzoek tegen hem en vervroegde verkiezingen moet uitschrijven. Hierdoor heeft Olmert de steun van zijn belangrijkste coalitiegenoot, de Arbeidspartij, verloren.

Barak deed de oproep na belastende verklaringen, dinsdag, van kroongetuige Morris Talansky in het onderzoek tegen de premier. Barak zou een voorlopige regering willen vormen met de rechtse Likudpartij, die nu in de oppositie zit.

In Olmerts eigen partij, Kadima, wordt al langer gespeculeerd op zijn aftreden. Zijn plaatsvervanger, minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni, heeft volgens Israëlische media achter de schermen op Olmerts vertrek aangedrongen. Zij zou Olmert willen opvolgen als leider van de centrumpartij Kadima en premier. Een dezer weken wordt de uitkomst van het politie-onderzoek verwacht. Olmert heeft al aangekondigd te zullen aftreden als hij vervolgd zou worden.

Olmert wordt ervan verdacht dat hij, tegen de regels in, met name in de jaren negentig grote sommen geld aannam van de Amerikaanse zakenman Morris Talansky. Dinsdag verhoorde een rechtbank in Jeruzalem Talansky. Dat verhoor werd door politici en analisten als cruciaal voor het politieke lot van Olmert gezien.

Na zijn verhoor bleek dat Talansky veel details had gegeven over zijn contacten met Olmert, al ontkende hij dat er iets strafbaars was gebeurd. Vanaf 1992 had hij Olmert, in wie hij een politieke bondgenoot en een persoonlijke vriend ziet, in enveloppen contant geld gegeven. Het bedrag liep volgens hem op tot 150.000 dollar. Olmert gebruikte het geld volgens de zakenman voor zijn campagne om burgemeester van Jeruzalem te worden, eind jaren negentig. Ook probeerde de premier in 1998 en 2002 leider van Likud te worden, de partij die hij in 2005 verliet. Maar volgens Talansky werd het geld ook gebruikt voor dure pennen en exclusieve sigaren. De zakenman zei dat Olmert erop aandrong het geld contant te geven.

Olmert is de afgelopen weken twee keer verhoord door de politie. Hij gaf toe dat hij geld heeft aangenomen, maar zei dat hij zich aan de wet heeft gehouden. Naaste medewerkers van Olmert zeggen dat de premier niet zal zwichten voor het ultimatum van Barak en voorlopig niet zal aftreden.