Verraad door angst

Het artikel en de infographic over de afkalvende privacy (nrc.next, 27 mei) was een klap in het gezicht. Niet zolang geleden kon ik me verbazen over Fahrenheit 9/11 van Michael Moore, waarin hij toont hoe onder het motto van ‘war on terror’ de privacy van Amerikanen door de regering is weggenomen. Ik kon zelfs lachen om zijn overtrokken bewoordingen zoals ‘governement by fear’.

Ik woon nu veertien jaar in Nederland en heb ook hier de sfeer voelen omslaan. Vandaag word ik wakker met het bericht dat de NS camera’s in de treinen gaat plaatsen; 350 miljoen reizigers per jaar en 600 ernstige incidenten. Tja, reken het maar uit. Zoals William Shakespeare al schreef: „When our actions do not, our fears do make us traitors.”

Brieven en opiniestukken kunt u sturen naar opinext@nrc.nl

    • Sophie Conin Eindhoven