Verdediging wraakt rechtbank in ‘Sneepzaak’

In de grootschalige vrouwenhandelzaak die gisterochtend begon voor de rechtbank in Almelo, heeft de verdediging de rechtbank gewraakt. Dat betekent dat ze de rechtbank niet in staat acht tot een rechtvaardig oordeel. Advocaat Gerard Spong, raadsman van een van de hoofdverdachten, betichtte de rechters van partijdigheid.

Aanleiding voor de wraking was dat de rechtbank weigerde het proces twee weken uit te stellen om de raadslieden meer tijd te geven de verdediging voor te bereiden. Die extra tijd was volgens Spong nodig om de stortvloed aan wijzigingen in de tenlasteleggingen te bespreken met zijn client. Daarnaast wilde advocaat Van Dijk een getuige opnieuw laten horen nadat ze in haar laatste getuigenis extra belastende informatie had gegeven over zijn client. Ook dat verzoek werd door de rechtbank afwezen. Vanmorgen oordelen andere rechters over het wrakingsverzoek.

In de zogenoemde ‘Sneepzaak’ komen deze weken zes verdachten voor die samen een extreem gewelddadige, goed georganiseerde mensenhandelbende zouden hebben gevormd. De groep werd in februari 2007 opgepakt. De twee Turks-Duitse broers Baran en Hasan B. zouden de organisatie hebben geleid. Zij zouden tientallen vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen. Deze, zo zegt justitie, moesten de inkomsten afstaan, werden geslagen en gedwongen tot borstvergroting en abortus. Gisteren tijdens de eerste zittingsdag kwam daar poging tot moord en verkrachting voor Baran bij.

De zes verdachten vormen, volgens justitie, de kern van de bende. Justitie verwacht na de zomer nog eens 25 verdachten voor de rechter te brengen, waaronder bodyguards en taxichauffeurs. Justitie denkt dat de bende 120 tot 140 vrouwen te werk stelde, ze spoorde 74 vrouwen op. In totaal hebben zeventien vrouwen belastende verklaringen afgelegd, een deel van hen heeft die verklaring later afgezwakt of ingetrokken. Justitie vermoedt dat dat in sommige gevallen onder dwang gebeurde. Saban belde in januari vanuit de gevangenis met een van de vrouwen.