Televisie Voorkeur

Hoogtepunten uit het programma Glamourland dat de AVRO uitzond in de jaren negentig zijn vanavond te zien: Gaat het weer een beetje ...? het beste van Gert-Jan Dröge, Ned.1, 20.30-21.30u.

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met voormalig VVD-kamerlid Ayaan Hirsi Ali die vandaag haar eerste kinderboek, Adan en Eva, presenteert. Daarin wordt het verhaal verteld van een Marokkaans jongetje en een Joods meisje die in Amsterdam ondanks veel tegenstand vrienden worden. Voor Hirsi Ali is het kinderboek een onderdeel van haar bijdrage aan het islamdebat. Ned.1, 18.20-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Minister van Defensie Eimert Middelkoop reageert op de uitslag van een internet-enquête over de Nederlandse missie in Afghanistan, die is gehouden onder de militairen. Verder aandacht voor de protesten van de transportbranche tegen de verhoging van de brandstofaccijns en Jan Cremer over zijn boek Jan Cremer Drie. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Holland Doc: Eeuwige moes. Documentaire over de idealist Ruurd Walrecht, die met veel toewijding zeldzame voedselgewassen verzamelt en kweekt. Bij gebrek aan waardering vertrekt hij van de ene op de andere dag verbitterd naar Zweden, zijn levenswerk, de Oerakker, en zijn volgelingen vertwijfeld achterlatend. Zijn collectie zaden en planten is inmiddels overgebracht naar de genenbank in Wageningen, één van de weinige plekken waar het belang van zijn werk wordt onderkend. Ook aandacht voor enige ‘zelfvoorzienende’ medewerkers van Walrecht. De één leeft een oerleven als nomade, de ander is met zijn vrouw de laatste ‘krochter’ van Nederland. Ze proberen dicht bij de natuur te leven en vertellen over het samenwerken met Ruurd en over het belang van zijn werk. Ned.2, 22.50-0.13u.

praatprogramma

Question time. Politiek discussieprogramma waarin het studiopubliek via David Dimbleby vragen stelt aan een panel, dat dit keer bestaat uit de ‘chief whip’ van de Labour Party, Geoff Hoon, de schaduwminister voor wijkaangelegenheden Eric Pickles, Europarlementslid voor de Green Party Caroline Lucas, historicus en presentator Dan Snow, en de directeur van Global Vision Ruth Lea. BBC 1, 23.35-0.35u.

informatief

Over vaders en zonen. Zoektocht naar de gevoelige plekken in de relatie tussen vaders en zonen. Deze keer: Hans en Jesse Dorrestijn. Tien jaar geleden stuurde cabaretier en liedjesschrijver Hans Dorrestijn (67) zijn kinderen voor de deur van zijn huis weg. Een wanhoopsdaad, waarvoor hij zich tot op de dag van vandaag schaamt. Zoon Jesse (25) heeft het zijn vader vergeven. De periode heeft hem veel geleerd over de gevoeligheid van zijn vader. Ned.2, 20.55-21.25u.

Profiel: Marlies Dekkers. Portret van lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers. Achter de schermen tijdens de Amsterdam Fashion week, op kantoor en tijdens ontmoetingen met de pers. Familie, vrienden en collega’s schetsen de missie van een meisje uit Oosterhout dat inmiddels vijftien jaar in het vak zit en internationaal op handen wordt gedragen. Ned.2, 21.15-22.00u.

Kassa 3. Consumentenprogramma voor jongeren, met onder meer informatie over jongerenhypotheken; alle ins en outs over gevonden en verloren voorwerpen; flitsleningen van een paar honderd euro die je snel per sms of via internet kunt aanvragen. Deze mogelijkheid van lenen bestaat nog maar kort in ons land en de markt groeit snel. Maar de rente op de kleine leningen bedraagt omgerekend zo’n 25 procent per maand. Verder worden de ochtendprogramma’s op de radio met elkaar vergeleken en de miskoop van singer-songwriter Stevie Ann: een paar laarzen. Ned.3, 22.10-22.40u.

cultuur

De Canvascollectie. Derde deel van een vijfdelige serie over de selectie van kunstwerken voor de tentoonstelling Canvascollectie in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel toont hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen en hoe de tentoonstellingscommissies met Jan Fabre en Jan De Cock over Wim Delvoye en Wim Vandekeybus tot Philippe Van Cauteren en Dirk Snauwaert hun definitieve selecties hebben gemaakt. Verder o.m. een workshop over het maken van een tentoonstelling en reportages over Wim Delvoye, en over twee grootmeesters, Fred Bervoets en Koen van den Broek, die een ‘peinture’ maken van elkaars werk. Ook een terugblik op het vernissage-feestje van de Canvascollectie. Canvas, 21.10-22.05u.

The genius of photography: Paper movies. Het vierde deel van een BBC-serie over de geschiedenis van de fotografie gaat over het gouden tijdperk van de fotografische reizen in de jaren ‘50 die vaak prachtige ‘papieren filmreportages’ opleverden. Robert Frank, die in de jaren '50 een epische reis maakte door de Verenigde Staten maakte, was zo’n reizende fotograaf, en ook William Klein, die na een jarenlang verblijf in Europa met de frisse en scherpe blik van de buitenstaander een opmerkelijke fotoreportage over New York maakte. De kleurenfotografie was bij ‘ernstige fotografen’ toen nog controversieel. Ook aandacht voor het werk van William Eggleston en Robert Adams en Ed Ruscha. Canvas, 22.05-23.05u.

amusement

The Graham Norton show. Gastheer Graham Norton ontvangt de Australische komiek Barry Humphries, die als de illustere Dame Edna Everage haar hart uitstort. Verder komt de overlevingsspecialist Ray Mears onthullen hoe je een perfecte padvinder wordt en laat singer-songwriter Alanis Morissette iets horen van haar nieuwe album. BBC 2, 22.45-23.30u.

sport

Sporza: Roland Garros 2008. Samenvattingen van de vandaag gespeelde wedstrijden. Canvas, 23.05-23.50u.