Sport via web belast netwerken

Het web kraakt de komende zomer in zijn voegen als de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) van start gaat met grootschalige tv-uitzendingen via internet. Alle wedstrijden van het EK voetbal, de Olympische Spelen en de Tour de France worden live uitgezonden. Dat kan problemen opleveren als veel mensen tegelijk gaan kijken.

De NPO heeft voldoende bandbreedte gereserveerd voor 100.000 simultane kijkers (100 Gbit/seconde). Ter vergelijking: Uitzending gemist, de best bekeken online videodienst in Nederland, trekt per dag 6 à 7 Gbit aan dataverkeer.

Egon Verharen, die bij de NPO het project mede heeft opgezet, verwacht de grootste aantallen kijkers tijdens de bergetappes van de Tour de France. „Dat zijn evenementen die tijdens werktijd worden uitgezonden.”

De omroep hoopt met de bandbreedte voor 100.000 gelijktijdige kijkers aan de vraag te kunnen voldoen, maar bij eerdere sportevenementen op het web raakten de verbindingen van sommige providers overbelast, omdat de belangstelling groter was dan verwacht.

De NPO heeft gisteren overleg gehad met de grote providers en de Amsterdam Internet Exchange, het zenuwcentrum van de Nederlandse webverbindingen. De providers nemen het videosignaal rechtstreeks af bij de servers van de NPO, om kosten te besparen. Volgens Verharen vallen de kosten voor de webuitzendingen binnen het normale NPO-budget.

Een woordvoerder van provider XS4ALL noemt het een ‘interessant experiment’: „Internet is eigenlijk niet gebouwd om met zoveel mensen tegelijk naar dezelfde bron te kijken.” Volgens hem zijn de netwerken van de Nederlandse providers ruim genoeg om zoveel videostromen tegelijk te verwerken. „De hoeveelheid dataverkeer is aanzienlijk, maar we verwachten dat alleen bedrijven hinder kunnen ondervinden, als te veel mensen tegelijk tv proberen kijken via één verbinding.” Dat kan alle mail- en webverkeer binnen een bedrijf platleggen.

Er is een theoretische mogelijkheid dat de wijkpunten van adsl- en kabelverbindingen overbelast raken als veel mensen in een straat tegelijk online gaan kijken. Die kans is echter klein, omdat veel mensen verschillende providers hebben en sportwedstrijden liever op een groot tv-scherm bekijken.

    • Marc Hijink