Ruim 400.000 mensen in gebieden met veel fijnstof in de lucht

Den Haag. Een op de drie Rotterdammers woonde in 2006 in een gebied waar te veel fijnstof voorkomt. Eén op de veertig Nederlanders, 420.000 in totaal, woonde op een plek waar de luchtkwaliteit niet aan de Europese normen voldeed. Dit blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Planbureau voor de Leefomgeving, waarin het Milieu- en Natuurplanbureau en het Ruimtelijk Planbureau zijn opgegaan. Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en wordt voornamelijk door verkeer en industrie uitgestoten. De meeste overschrijdingen vonden plaats in het westen van het land, na Rotterdam hebben Velsen, Oostzaan en Zaanstad relatief veel fijnstof. In Amsterdam woonden 100.000 inwoners (13 procent) op een plek waar de normen werden overschreden.