Roti met tofu

Voor 2 personen:2 roti’s500 - 600 gram aardappelen300 gram kousenband1 ui, 2 teentjes knoflook1 Madame Jeanette- of 1 Spaanse peper250 gram tofu4 eetlepels olie1 - 2 eetlepels Hindoestaanse masala1 theelepel bouillonpoederzout

De bakermat van roti’s – een soort pannenkoeken, vaak als pochet gevouwen – was India. Ze kwamen via Suriname in Nederland terecht. In de meest eenvoudige vorm worden ze gemaakt van bloem met zelfrijzend bakmeel en wat olie. Of van gistdeeg (per 500 gram bloem 3 theelepels bakpoeder of 1 zakje gist, 2 eetlepels olie en 3 deciliter water, plus wat zout). Het deeg moet een uur rusten. Daarna draait men er 8 - 10 bolletjes van, die dun worden uitgerold, met olie bestreken en op een rotiplaat of in een hete koekenpan gebakken. Ze zijn ook kant-en-klaar (vers of diepvries) te koop in oosterse supermarkten. Wel zo makkelijk.

Vandaag een recept voor vegetarische vulling voor roti’s. Daar hoort masala bij: een kerriemengsel. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van 3 centimeter. Haal de punten van de kousenband af en snijd ook de boontjes in stukken van 3 centimeter. Pel en snipper de ui en de knoflook.

Houdt u van pittig, snijd dan de peper in stukjes na eerst het zaad te hebben verwijderd. Laat anders de hele peper in de pan mee pruttelen en haal hem later weg. Snijd de tofu in dobbelstenen. Bak 2 minuten de snippers ui en knoflook in anderhalve eetlepel olie. Roer er om te beginnen 1 eetlepel masala door. Doe er dan de stukken aardappel, kousenband (en peper) bij, plus een kwart liter water en het bouillonpoeder.

Laat alles 20 tot 25 minuten op laag vuur pruttelen. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak daarin de tofu. Strooi er masala over. Schep de tofu 5 minuten voor het eind door het groentemengsel. Laat overtollig vocht verdampen. Verwarm de roti’s volgens de gebruiksaanwijzing. Breng de vulling met zout, peper en masala op smaak. Schep vulling op of bij de roti. Scheur steeds een stukje van de pannenkoek en eet dat met wat vulling.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Courgettesoep met biet

    • Annelène van Eijndhoven