Radicaal bestuur in stad Belgrado

Een coalitie van anti-westerse partijen in Servië heeft gisteren een akkoord gesloten over de vorming het nieuwe gemeentebestuur van Belgrado. Daarmee komt de Servische hoofdstad voor het eerst sinds tien jaar in handen van nationalistische krachten. De burgemeester van Belgrado wordt naar alle waarschijnlijkheid Aleksandar Vukic, een hardliner van de Servische Radicale Partij (SRS).

De SRS, de nationalistische DSS-NS van premier Vojislav Kostunica en de Socialistische Partij van Servië (SPS) zullen deel uitmaken van de lokale coalitie. Het burgemeesterschap van Belgrado wordt gezien als de op twee na machtigste positie in Servië, na die van de president en de premier.

Het akkoord is een tegenvaller voor het pro-Europese blok van partijen onder aanvoering van de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic. De DS won de meeste stemmen bij zowel de gemeenteraadsverkiezingen in Belgrado als bij de nationale parlementsverkiezingen, die allebei op 11 mei plaatsvonden. Maar noch in Belgrado, noch bij de landelijke verkiezingen behaalde het DS-blok een meerderheid.

De nieuwe anti-westerse coalitie in de hoofdstad werd door SRS-leider Tomislav Nikolic en door DSS-NS-politici meteen beschreven als een precedent voor de vorming van een zelfde coalitieregering op nationaal niveau. SRS, SPS en DSS-NS praten voeren momenteel coalitiebesprekingen. Maar de SPS verklaarde dat het akkoord in Belgrado geen gevolgen heeft voor de nationale coalitiebesprekingen. De relatief pro-Europese SPS houdt de optie van een regering met het Tadic-kamp nadrukkelijk open. (AP, VIP)