Protest tegen dure olie wordt heftiger

Woedende Franse vissers plunderden gisteren een supermarkt uit protest tegen de hoge brandstofprijzen. Foto AFP French fishermen empty the deep-freezed fish departement of a supermarket prior to distribute them for free to motorists at the toll highway in Vitre, western France, on May 28, 2008 as they continue their protesting movement against high fuel costs. The French government has boosted a package of aid for the fishing industry, while President Nicolas Sarkozy called on May 27, 2008 for a Europe-wide cut in oil taxes to help those hardest hit by the fuel price hike. AFP PHOTO MARCEL MOCHET AFP

Franse vissers hebben gisteren de diepvriesvis uit een supermarkt in het West-Franse plaatsje Vitré (bij Rennes) gehaald en uitgedeeld aan automobilisten op een nabije tolweg. De vissers protesteerden hiermee tegen de hoge brandstofprijzen.

De prijs van diesel is dit jaar met ruim 20 procent gestegen. De Franse vissers willen maar 40 cent voor een liter diesel betalen, de helft van de huidige marktprijs. De hoge brandstofprijs is een van de oorzaken van de voedselcrisis.

Sinds twee weken houden Franse vissers al havens bezet, de actie in Vitré is een nieuwe stap. Ook in Italië en Spanje zijn vissers in actie gekomen. Door heel Europa hebben ook vrachtwagenchauffeurs en boeren zich aangesloten bij het protest. Ze blokkeren wegen en dreigen met stakingen. In Nederland was vanmorgen een ‘toeterprotest’ van automobilisten.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil zijn collega’s voorstellen om de olieaccijns te verlagen om vissers en transporteurs te compenseren. De Britse premier Gordon Brown zal de olieprijs als eerste punt op de agenda van de G8-top in juli in Japan zetten.

Toeteracties: pagina 17