Protest tegen dure olie wordt heftiger

Franse vissers hebben gisteren de diepvriesvis uit een supermarkt in het West-Franse plaatsje Vitré (bij Rennes) gehaald en uitgedeeld aan automobilisten op een nabije tolweg. De vissers protesteerden hiermee tegen de hoge brandstofprijzen.

De prijs van diesel is dit jaar met ruim 20 procent gestegen. De Franse vissers willen maar 40 cent voor een liter diesel betalen, de helft van de huidige marktprijs. De hoge brandstofprijs is een van de oorzaken van de voedselcrisis.

Sinds twee weken houden Franse vissers al havens bezet, de actie in Vitré is een nieuwe stap. Ook in Italië en Spanje zijn vissers in actie gekomen. Door heel Europa hebben ook vrachtwagenchauffeurs en boeren zich aangesloten bij het protest. Ze blokkeren wegen en dreigen met stakingen. In Nederland was vanmorgen een ‘toeterprotest’ van automobilisten.

De Franse president Nicolas Sarkozy wil zijn collega’s voorstellen om de olieaccijns te verlagen om vissers en transporteurs te compenseren. De Britse premier Gordon Brown zal de olieprijs als eerste punt op de agenda van de G8-top in juli in Japan zetten.

Toeteracties: pagina 17