Per dag net zoveel taps als in de VS in heel jaar

In Nederland worden per dag bijna evenveel telefoongesprekken afgeluisterd als in de Verenigde Staten in een heel jaar. In de tweede helft van vorig jaar werden gemiddeld 1.681 gesprekken per dag afgetapt, in de VS werden in het hele jaar 2.208 gesprekken afgetapt.

Het was bekend dat Nederland internationaal ‘koploper telefoontaps’ was, maar sinds gisteren weten we eindelijk om hoeveel taps het daadwerkelijk gaat. Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) stuurde voor het eerst ‘tapstatistieken’ naar de Tweede Kamer.

Sinds juli vorig jaar worden alle taps gecoördineerd door een team van het Korps Landelijke Politiediensten en kan er een totaaloverzicht worden samengesteld. Hirsch Ballin zal in de toekomst jaarlijks een overzicht van het aantal telefoontaps geven.

Uit de cijfers blijkt dat de politie in de tweede helft van vorig jaar in totaal bij 12.491 telefoonnummers heeft getapt. In 84 procent van de taps ging het om een mobiele telefoon, in de andere gevallen om vaste lijnen. Elke tap moet worden goedgekeurd door zowel de officier van justitie als de rechter-commissaris.

De cijfers die Hirsch Ballin nu heeft bekendgemaakt, in een summiere brief (150 woorden) komen later dan hij had beloofd. In november vorig jaar zegde hij de Tweede Kamer in een brief toe dat hij voor 1 maart de tapstatistieken zou leveren.

De Kamer vroeg in december 2006 al aan de minister van Justitie om tapgegevens. Destijds kon de minister alleen melden dat er een „inventarisatie” bestond van cijfers in 1998. In dat jaar werden „ongeveer 10.000 taps geplaatst, waarvan 3.000 in het vaste net en 7.000 in de mobiele netwerken”.